Plus

'Amsterdam staat aan vooravond van nieuwe Gouden Eeuw'

Na zes jaar neemt Ton Poppes, bekend van zijn zaken op het Rembrandtplein, afscheid als belangenbehartiger van de Amsterdamse horeca. 'De stad is tegenwoordig zo heet dat je bijna je vingers eraan brandt.'

Poppes: 'Amsterdam staat aan de vooravond van een nieuwe Gouden Eeuw.' Beeld Mats van Soolingen
Poppes: 'Amsterdam staat aan de vooravond van een nieuwe Gouden Eeuw.'Beeld Mats van Soolingen

Buiten op straat staat zijn grote trots: de Nachtwacht in 3D. Bronzen beelden van de Russische beeldhouwers Mikhail Dronov en Alexander Taratynov. Hebben ze met de ondernemers van het Rembrandtplein toch maar mooi jarenlang het lieve bedrag van zeventigduizend euro voor op tafel gelegd.

"Dat zijn mijn kroonjuwelen," zegt Ton Poppes (64), met zijn tweelingbroer Dick eigenaar van de Escape, de Kroon en Van Rijn. Wansmaak? Toeristische kitsch? Wat heeft hij daarmee te maken? "Er zijn er ook die Karel Appel verschrikkelijk vinden. Kapitein Cocq krijgt vijfduizend keer per dag een hand. Ga maar kijken: die glimt als een hondenkeutel in de maneschijn."

Zijn beruchte uitgaansplein? "Disneylandschoon. Ik zeg het je. Daar hebben wij ons als ondernemers opdracht toe gegeven."

Aangeboren hekel
Dinsdagavond neemt de horecauitbater afscheid als voorzitter van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Na zes jaar zitten zijn twee termijnen erop. Hij vond het wel spannend, belangenbehartiger zijn. Even kijken of hij het in zich had. Weer eens wat anders dan de baas spelen in je eigen tent. Voor je het weet ga je ten onder aan een gebrek aan tegenspraak.

Over mannen met een aangeboren hekel aan tegenspraak gesproken. Daar heeft hij nog wel een mooie anekdote over. Zat hij aan tafel bij de burgemeester. Rijtje supermarktdirecteuren ernaast. Onderwerp van gesprek: het alcoholgebruik op Koninginnedag.

Sixpack
Poppes: "Eberhard van der Laan wilde dat blikjes bier die dag alleen nog per stuk verkocht zouden worden. Zegt zo'n supermarktman dat het voor hem ondoenlijk is om een sixpack uit elkaar te halen. Eberhard is even een sigaretje gaan roken op zijn kamer. Bij terugkomst zei hij: En? Bent u er al achter hoe u die sixpack uit elkaar kunt halen?"

Lachend: "Ik heb bij de burgemeester nooit de fout gemaakt om te zeggen: lijkt me niks. Dan is daar het gat van de deur." Hoe dat dan gaat? "Je zegt: goed idee, burgemeester. Maar wellicht kan ik er nog iets naast leggen waardoor het nog beter wordt."

Heeft hij de stad zien veranderen de afgelopen jaren? Poppes: "Toen ik zes jaar geleden begon, was de kritiek vanuit de Stopera dat er te weinig hotelkamers waren. Nu moet de rem erop."

Groningen
Met zijn nieuw verworven gevoel voor diplomatie: "Toen de overheid vroeg om groei, hebben we die geleverd. Maar nu de kiezers beginnen te klagen, worden we terzijde geschoven. Nu kan de overheid het in ene helemaal zelf. Dan is er opeens een expertgroep. Maar denk je dat wij daaraan mee mogen doen met al onze kennis en ervaring? We hebben er over gesproken met Kajsa Ollongren, de wethouder van Economische Zaken. Die toont dan best begrip, maar aan het einde van het gesprek zegt ze: tot over een half jaar."

En waar gaat helemaal over? Drukte, drukte? "Denk je dat die musea gefinancierd kunnen worden als ze alleen voor Amsterdammers zijn? We hebben hier ongelooflijk rijke culturele voorzieningen. Een ongekende diversiteit aan restaurants en cafés. En de burger maar klagen. Als zijn huis in Groningen staat, speelt hij wel een ander deuntje. Lekker rustig, maar zijn huis is niks waard. En als hij lekker wat wil eten moet hij zo ver fietsen dat hij bij terugkomst is veranderd in Jan Jansen."

Honderd hotels
Dan vragen ze je om de stad drukker te maken, dan doe je dat en dan is het weer niet goed. Poppes: "En de overheid huilt mee met de wolven in het bos. Maar ondertussen zitten er nog meer dan honderd hotels in de pijplijn. Hoe gaan die eruitzien? Hoe krijg je daar de kwaliteit die men zo graag wil? Daar zouden wij een belangrijke rol in kunnen spelen. Gebruik ons nou. Misbruik ons desnoods, maar zet ons in. Geef ons het gevoel dat we deze stad mede vorm kunnen geven. We doen dat met liefde."

Laatst las hij de krant. Zegt Eberhard van der Laan in een interview: het zou toch goed zijn als mensen besluiten om te overnachten in Rotterdam. Denkt hij: wat staat daar?

Poppes: "Dat is natuurlijk een typische Van der Laandrogredenering. Want de drukte is er overdag. Waarom zou je voorstellen om daar te gaan slapen als het hier juist het rustigst is? Die drukte heeft ook helemaal niet zoveel te maken met het aantal hotelkamers, maar met de ongekende aantrekkingskracht van de stad op dagjesmensen uit de regio. Amsterdam is zo heet dat je bijna je vingers eraan brandt."

Overkookt
Hij heeft het al vaker gezegd, zegt hij: Amsterdam staat aan de vooravond van een nieuwe Gouden Eeuw. Mensen reizen. Mensen willen naar plekken toe waar het veilig is en waar veel interessante dingen te zien zijn. "Gelukkig is dat in deze stad nog zo."

Het enige wat je moet doen, is zorgen dat de boel niet overkookt.

"De oplossing is dat je het grondgebied waarover je de mensen spreidt, groter maakt," zegt Poppes. "Zandvoort? Nee, Amsterdam by the sea. Dat is het New Yorkse model. New York is ons voorgegaan. Amsterdam is het New York van Nederland."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden