Amsterdam spint garen bij brexit, met of zonder deal

De brexit werkt positief uit voor het financiële centrum van Amsterdam. De uittocht van beursbedrijven uit Londen richting Nederland valt niet meer stil, aldus financiële experts in Amsterdam.

Gerben EvertsBeeld Koen van Weel/ANP

De financiële sector in Amsterdam profiteert van de brexit of er nou een deal komt of niet. “De uittocht van bedrijven en mensen uit The City naar het Europese vasteland is in gang gezet en valt niet meer te stoppen,” zegt Gerben Everts, bestuurslid van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Amsterdam. Hij spreekt van grote, internationaal actieve partijen.

Dit jaar hebben volgens Everts ruim vijftig buitenlandse puur financiële instellingen een vergunning aangevraagd en gekregen, zodat ze na de brexit via Nederland financiële producten in de EU kunnen verhandelen. Het gaat om grote instellingen, waaronder de Europese aandelenbeurs Turquoise en de derivatenbeurs van Chicago.

Sterke kapitaalmarkt

De nieuwe bedrijven zijn vestigingen van beurzen, handelshuizen en ­bedrijven die handelen voor eigen rekening. Het zijn ondernemingen met dertig tot honderd werknemers die enorme handelsstromen genereren, die volgens Everts voor het functioneren van een sterke kapitaalmarkt belangrijk zijn. “Daar zijn behalve het management ook mensen nodig die in hoogwaardige functies als IT en risicomanagement zijn gespecialiseerd.”

Twee grote Amerikaanse nieuwkomers zijn, aldus Everts, Market Axess en Tradeweb, die de obligatiehandel in Europa domineren. Samen met de handelspoot van Bloomberg komt er een enorme hoeveelheid extra handel en toezicht naar Nederland. Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, besloot de bestaande vestiging in Amsterdam uit te breiden met een vergunning voor de hele Europese Unie. Everts: “De keuze van buitenlandse ondernemingen werd gedreven door de Nederlandse beurshistorie, de kennis van de branche, een betrouwbare overheid en deskundige en pragmatische toezichthouders. Op het gebied van handel wordt Amsterdam hun nieuwe vestigingsplaats en hub binnen de EU.”

Vijf betalingsproviders en vijf banken die nog geen vergunning voor handel binnen de Europese Unie hadden, hebben ook voor Amsterdam gekozen.

Uiteenvallend centrum

Joost van der Does de Willebois, voorzitter van de Stichting Capital Amsterdam die is voortgekomen uit de vroegere Vereniging voor de Effectenhandel, signaleert ook grote belangstelling voor Amsterdam. Van der Does de Willebois liet het Amsterdamse bureau De Argumentenfabriek onderzoek doen naar de gevolgen van de brexit voor het Amsterdamse financiële centrum. Daaruit bleek dat het niet de vraag is óf Nederland profiteert, maar met welke snelheid dit gebeurt.

“Londen was de financiële hoofdstad van de EU. Brexit betekent dus ook het uiteenvallen daarvan. Bedrijven vertrekken naar Frankfurt en Parijs en een deel gaat naar Dublin en Luxemburg. Fintech en beursgerelateerde bedrijven komen naar Amsterdam. Iedereen profiteert, behalve het Verenigd Koninkrijk.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden