Amsterdam snel aan slag met rapport Gunning

Burgemeester Eberhard van der Laan en voorzitter Louise Gunning-Schepers van de commissie-Gunning poseren vrijdag met het rapport van het onderzoek naar de grote misbruikzaak in Amsterdam. Foto ANP Beeld
Burgemeester Eberhard van der Laan en voorzitter Louise Gunning-Schepers van de commissie-Gunning poseren vrijdag met het rapport van het onderzoek naar de grote misbruikzaak in Amsterdam. Foto ANP

Amsterdam wil uiterlijk 7 december zijn begonnen met het uitvoeren van de aanbevelingen van de commissie-Gunning. Die dag is het namelijk een jaar geleden dat de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak werd opgepakt. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan mede namens politie, justitie, GGD en de Amsterdamse stadsdelen, in een brief die maandag naar de gemeenteraad is gegaan. ''Zo kunnen we een jaar na dato aantonen dat we hebben geleerd van wat er hier is gebeurd.''

De commissie-Gunning presenteerde vrijdag haar rapport over de misbruikzaak. Dat gaat over hoe het mogelijk was dat hoofdverdachte Robert M. jarenlang kinderen kon misbruiken op de crèches waar hij werkte. Er staan ook aanbevelingen in voor hoe dit in de toekomst zo veel mogelijk kan worden voorkomen.

Amsterdam wil onder meer dat er een coördinatiepunt komt waar alle meldingen van kindermisbruik samenkomen. Welke instantie dat wordt, is nog niet duidelijk. Dat moet voor de zomer wel het geval zijn. De commissie constateerde dat er de afgelopen jaren meerdere signalen van misbruik door M. waren. Meerdere instanties keken hier ook ieder apart naar. Ze gingen echter niet met elkaar om de tafel om ze allemaal op een rijtje te zetten.

De hoofdstad wil meldingen in de toekomst alleen nog maar als afgehandeld beschouwen, als zij er min of meer zeker van is dat een kind niet is misbruikt. ''Nu komt het voor dat een casus wordt afgesloten als niet aannemelijk kan worden gemaakt dat er wel sprake is van misbruik.'' Bij een vermoeden van misbruik zal de zedenpolitie altijd een gesprek met de ouders voeren.

De gemeente zal verder beter toezicht gaan houden op kinderdagverblijven en ook beter gaan handhaven. Dat moet ook meer centraal gebeuren. Volgens de commissie liet het toezicht door de Amsterdamse stadsdelen de afgelopen jaren te wensen over.

Van der Laan schrijft verder dat hij al met het Rijk heeft gebrainstormd over het aanpakken van mogelijke daders. Zij denken onder meer aan het verstoren van de activiteiten van gebruikers en verspreiders van kinderporno. Het versturen van e-mailbombardementen is daarbij een optie.

Robert M. heeft inmiddels bekend 85 kinderen te hebben misbruikt. Dat zou hij niet alleen hebben gedaan op de drie Amsterdamse crèches waar hij werkte, maar ook tijdens het babysitten. Naast M. is er nog een aantal andere verdachten, onder wie zijn man. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden