Amsterdam sluit deal met Booking over illegale verhuur

In navolging van Airbnb heeft Amsterdam ook met Booking.com een overeenkomst gesloten tegen illegale vakantieverhuur. Adver­tenties die in strijd zijn met de regels, verdwijnen grotendeels van de site.

De onderhandelingen met Booking.com hebben meer dan een jaar geduurd. Beeld anp
De onderhandelingen met Booking.com hebben meer dan een jaar geduurd.Beeld anp

Dit is een volgend wapen van de gemeente in de strijd tegen de overlast die Amsterdammers en beleggers veroorzaken door woningen te vaak, te lang, of aan te grote groepen te verhuren. Sinds dit jaar is de nieuwe deal met marktleider Airbnb van kracht, die regelt dat illegaal woningaanbod van de site verdwijnt.

Op 1 oktober ging de meldplicht in: iedere Amsterdammer die een woning verhuurt, moet zich melden bij de gemeente, waardoor handhaving makkelijker is. Donderdag komt de deal met Booking daarbij, het Amsterdamse bedrijf dat ook aan vakantieverhuur doet.

Verontwaardiging wint
"Een belangrijke stap," oordeelt wethouder Laurens Ivens. Nu kan het illegale aanbod niet meer 'overstappen' van Airbnb naar Booking.

De onderhandelingen hebben meer dan een jaar geduurd. Booking zag in eerste instantie weinig in een overeenkomst en wil dat de overheid met wettelijke regels komt voor alle aanbieders.

Maar de druk op het bedrijf nam toe, vooral toen de gemeenteraad na deze zomer haar verontwaardiging uitte over de afwachtende houding van de firma, die binnenkort een gloednieuw hoofdkantoor opent in de stad. "Amsterdam is belangrijk voor ons, we willen graag helpen," aldus Gillian Tans, bestuursvoorzitter van Booking.com.

De overeenkomst gaat op 1 januari in en geldt voor één jaar. Amsterdam stelt twee belangrijke voorwaarden aan vakantieverhuur om overlast voor directe buren en omwonenden te voorkomen: niet langer dan zestig dagen per jaar en niet aan groepen van meer dan vier personen. Booking zal aanbiedingen na zestig verhuurde dagen blokkeren. Airbnb doet dit al en heeft dit jaar 1250 advertenties van de site gehaald.

Groep glipt erdoor
Het net is nog niet sluitend. Booking ziet geen kans om aanbod voor verhuur aan meer dan vier personen te blokkeren. "Voor ons is dit technisch erg lastig te realiseren. Dan moeten we heel veel aanpassen aan onze systemen," zegt Tans.

Ook Airbnb schiet te kort in de aanpak van verhuur aan te grote groepen. En dat is 'een dingetje', erkent Ivens.

Booking wil dat de overheid werk maakt van strengere regels, zoals de registratieplicht, waarmee makkelijk is na te gaan wie wat verhuurt. Dit maakt handhaving makkelijker. Voor Booking is belangrijk dat ook concurrenten, die geen afspraken hebben gemaakt met de gemeente, zich aan regels moeten houden. De gemeente en Booking zullen samen bij het kabinet pleiten voor landelijke wetgeving.

Ivens verwacht ook deals te sluiten met andere platforms voor vakantieverhuur, waaronder Wimdu en HomeAway.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden