Amsterdam sluit 31 coffeeshops rondom scholen

Alle Amsterdamse coffeeshops die binnen 250 meter van een middelbare school liggen, mogen vanaf januari 2014 niet meer open zijn tijdens schooltijd.

Rob Rombouts
Archiefbeeld Beeld anp
ArchiefbeeldBeeld anp

De openingstijden worden 18.00 tot 1.00 uur. Normale openingstijden blijven gelden in het weekeinde en tijdens 'door het rijk vastgestelde schoolvakanties', schrijft burgemeester Eberhard van der Laan. De maatregel past in de gefaseerde sluiting van de 31 coffeeshops die binnen 250 meter van een school zijn gelegen.

De Bond van Cannabis Detaillisten is verbijsterd. 'Die sluitingstijden! Dat kan niet waar zijn. Dit gaat overlast geven. Afstand van school is een non-issue. Dit beleid is gericht tegen scholieren, maar jongeren onder de achttien jaar komen dankzij strenge controles toch al geen coffeeshops binnen. Reguliere bezoekers moeten nu wachten tot zes uur. Het wordt feest in de stad.'

De 250 meter afstand is landelijk niet verplicht, maar dient als wisselgeld voor het niet hoeven handhaven van de wietpas, iets wat Van der Laan en minister van Justitie Ivo Opstelten vorig jaar zijn overeengekomen. Een wietpas zou volgens de gemeente in Amsterdam overlastgevende straathandel veroorzaken.

Planning
Van de tien coffeeshops die vanuit een school ('inclusief fietsenstalling') zichtbaar zijn, vervalt per 1 juli 2014 de gedoogverklaring. Op 1 januari 2015 moeten vier coffeeshops binnen 150 meter dicht. Na de evaluatie in 2015 moeten 1 januari 2016 de resterende zeventien coffeeshops binnen 150 tot 250 meter mogelijk sluiten.

De coffeeshops binnen de 250 metergrens kregen in 2008 te horen dat ze moesten sluiten. In één klap op 1 januari alle 31 coffeeshops sluiten schaadt volgens de gemeente ondernemers én blowers. 'Er ontstaat ongewenste druk op de overgebleven coffeeshops. Bezoekers wier coffeeshop verdwijnt, zullen hun weg naar een andere zaak moeten vinden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden