Update

Amsterdam screent basisschoolkinderen

Met de screening bij basisschoolleerlingen wil Amsterdam psychosociale problemen in een zo vroeg mogelijk stadium opsporen. Foto ANP Beeld
Met de screening bij basisschoolleerlingen wil Amsterdam psychosociale problemen in een zo vroeg mogelijk stadium opsporen. Foto ANP

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat bij wijze van proef controleren of basisschoolleerlingen psychosociale problemen hebben. Dat gebeurt sinds kort op een basisschool in Amsterdam-West. In februari beginnen nog vier andere scholen in het westelijk deel van de hoofdstad daarmee.

Een woordvoerster van wethouder Marijke Vos (zorg) bevestigde dinsdag een bericht hierover in Trouw. Ouders en docenten vullen over ieder kind een vragenlijst in. Deskundigen analyseren vervolgens de antwoorden. Zo nodig wordt een kind nader onderzocht of behandeld.

Met de test wil de gemeente psychosociale problemen in een zo vroeg mogelijk stadium opsporen. Zo kunnen kinderen zo snel mogelijk hulp krijgen en is de kans kleiner dat ze op latere leeftijd ontsporen.

Op de school waar de proef al loopt, worden alleen de leerlingen uit groep 2 gescreend. Op de andere vier onderwijsinstellingen gebeurt dat bij de groepen 2 tot en met 8. In totaal gaat het om circa 1200 kinderen.

Als het project een succes is, wil wethouder Vos dat ook basisscholen in de rest van de stad hun leerlingen gaan screenen op psychosociale problemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden