Amsterdam schrapt 24-uursopening in binnenstad

Amsterdam zet een streep door de 24-uursopening van winkels in de binnenstad. Wethouder Kajsa Ollongren zal het initiatiefvoorstel hiertoe niet uitvoeren.

Michiel Couzy
null Beeld anp
Beeld anp

De pilot waarbij winkels in het centrum dag en nacht open mogen zijn, zou op 1 juli beginnen.

Volgens Ollongren hebben slechts zeventien ondernemers zich gemeld. Hierbij gaat het vrijwel alleen om souvenirwinkels, ijsverkopers en wafelbakkers, juist de toeristenzaken waarvan de gemeente niet wil dat die dag en nacht open zijn.

"We proberen op allerlei manieren grip te krijgen op het winkelaanbod in het centrum," zegt Ollongren. "Als we deze pilot dan uitvoeren, gaan we de verkeerde kant op."

De D66-wethouder zal de pilot daarom beëindigen voordat die goed en wel is begonnen. De idee was dat flexibele openingtijden ten goede zouden komen van Amsterdammers; de nachtzuster die na haar dienst nog een tube tandpasta kan kopen.

Maar de Amsterdammer heeft helemaal niets aan de nachtelijke opening van de winkels die zich hebben aangemeld, zegt Ollongren.

Winkeliers die een tube tandpasta verkopen aan de nachtzuster, zien ruimere openingstijden niet zitten.

Behoefte aan flexibiliteit
De 24 uursopening is een initiatief van de gemeenteraad en de wethouder behoort dat uit te voeren. De raad is immers de baas.

"We hebben het voorstel ook uitgevoerd" zegt Ollongren, "want de verordening is aangepast om deze openingstijden mogelijk te maken. We hebben afgesproken met de raad dat we de pilot op elk moment kunnen beëindigen."

Het initiatiefvoorstel voor flexibele openingstijden is al begin 2015 ingediend door coalitiepartijen VVD en D66.

"Steeds vaker hebben Amsterdamemers behoefte aan flexibiliteit bij het doen van boodschappen. Ruimere openingstijden kunnen een reden zijn voor drukke gezinnen om in de stad te blijven," schreven initiatiefnemers Marja Ruigrok (VVD) en Jan Paternotte (D66).

Niet voor toeristen
Ze wilden de 24 uursopening mogelijk maken in heel de binnenstad, met uitzondering van de Wallen.

Dat de fractievoorzitters zelf het plan indienden, geeft aan hoeveel waarde de liberale partijen hechten aan ruimere openingstijden.

Maar sinds begin 2015 is het debat over drukte in de binnenstad min of meer geëxplodeerd, waardoor de aantrekkelijkheid van 24 uursopening snel afnam.

Winkeliers- en bewonersverenigingen tekenden bezwaar aan, waarna het gebied werd teruggebracht tot de belangrijkste winkelstraten: Kalverstraat, Nieuwendijk, Damrak, Leidsestraat.

Maar ook deze afgeslankte versie haalt het niet. Ollongren rekent op begrip van haar partij en coalitiegenoot VVD. "De initiatiefnemers wilden dit doen voor de bewoners, niet voor de toeristen."

'Bezint eer ge begint'
De PvdA is tevreden met het besluit van Ollongren. "Ik heb mij steeds verzet tegen de pilot met 24-uurs openingstijden met 'bezint, eer ge begint'. Het was van begin af aan duidelijk dat dit vooral goed was voor de toeristenwinkels en dus niet voor Amsterdammers," reageert raadslid Dennis Boutkan.

"We waren bang voor hogere huren en het verjagen van kleine winkeliers. Dat wethouder Ollongren de proef nu intrekt is ongelooflijk verstandig. Het was wel beter geweest eerder de stekker eruit te trekken, dat had een hoop gedoe en onrust bespaard."

Marja Ruigrok (VVD), een van de indieners van het voorstel, is minder blij: "We zijn voor uitstel, geen afstel. VVD zal de wethouder vragen actief te zoeken naar winkels die relevant zijn voor de Amsterdammers."

Lees ook: Langere openingstijden is een idee van 35 miljoen toeristen terug

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden