Amsterdam schendt privacy niet met kentekenparkeren

Met het kentekenparkeren pleegt de gemeente Amsterdam geen inbreuk op de privacy van gebruikers. Dat heeft de rechtbank bepaald.

Redactie
Amsterdam controleert parkeerders aan de hand van het opgegeven kenteken. Beeld anp
Amsterdam controleert parkeerders aan de hand van het opgegeven kenteken.Beeld anp

Privacy-organisatie Privacy First had een kort geding aangespannen tegen de gemeente. Begin dit jaar oordeelde de Hoge Raad nog dat dat het niet nodig is om je kenteken in te vullen bij betaald parkeren. Omdat de automaten in Amsterdam nog steeds naar een correct kenteken vragen, overtreedt de stad volgens Privacy First de wet.

Na de uitspraak van de Hoge Raad in februari is er weinig veranderd. "Als je je kenteken niet wil invoeren, krijg je een boete. Je kunt dan bezwaar indienen als je kunt aantonen dat je hebt betaald," aldus de woordvoerder van wethouder Litjens (Verkeer) destijds.

Onnodige kosten
Juist dat feit stoot Privacy First tegen de borst. Volgens de organisatie maakt de stad zich schuldig aan machtsmisbruik door parkeerders met onnodige kosten en procedures op te zadelen.

Begin september, toen de zaak bij de rechtbank diende, bepleitte advocaat Benito Boer van Privacy First dat Amsterdam met kentekenparkeren het recht op privacy aan haar laars lapt. Volgens hem loopt dagelijks iedereen die anoniem wil kunnen parkeren het risico om ten onrechte beboet te worden.

Essentieel
De rechtbank veegde woensdag echter alle bezwaren van tafel. Volgens de rechter is het invoeren van een kenteken een essentieel onderdeel van de handhaving. Daarnaast loopt de privacy van de gebruiker geen onnodig gevaar, aldus het vonnis.

Amsterdam was een van de eerste gemeenten die het kentekenparkeren invoerden. Een flink aantal andere gemeenten volgden. Door parkeerders hun kenteken in te laten vullen, kunnen parkeerwachters controleren door alleen de kentekens te scannen. In Amsterdam rijdt bovendien een aantal scanauto's rond die volledig geautomatiseerd kentekens scannen.

In 2014 haalde de gemeente voor 170 miljoen euro aan parkeergeld op - een record. Nu parkeerders niet kunnen worden verplicht hun kenteken op te geven kan het parkeren voor Amsterdam een stuk minder lucratief worden. Parkeerbeheerder Cition haalde met zijn scanauto's juist zoveel op omdat kentekens zich snel laten controleren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden