Amsterdam ruim 50 keer in Panama Papers

Van de ruim 300 Nederlandse adressen die in de Panama Papers staan, bevinden zich er 52 in Amsterdam, waarvan veel op de Zuidas.

Laurens Kok en Sander van Mersbergen
Een flink aantal van de gepubliceerde adressen bevindt zich op de Zuidas. Beeld anp
Een flink aantal van de gepubliceerde adressen bevindt zich op de Zuidas.Beeld anp

Om 20.00 uur maandagavond plaatste journalistiek onderzoekscollectief ICIJ gegevens online van 214.000 firma's in belastingparadijzen. De publicatie volgt op een maand van onthullingen in internationale media. Die zijn gebaseerd op de gelekte administratie van juridisch adviseur Mossack Fonseca in Panama.

Het aantal Nederlanders dat maandagavond in de database terecht is gekomen, is niet precies vast te stellen. Sommige namen staan er dubbel in, en de namen van ex-NS topman Bert Meerstadt en voetballer Clarence Seedorf ontbreken als het filter 'Netherlands' wordt toegepast op de brij aan data. Het gaat in elk geval om enkele honderden landgenoten, waarvan de meesten geen bekende namen zijn.

Dat zij in de Panama Papers voorkomen wil niet meteen zeggen dat ze de fiscus oplichten. Tegelijkertijd is het tamelijk onaannemelijk dat een hovenier, een budgetcoach en een websitebouwer om andere redenen een firma in een belastingparadijs opzetten.

52 Amsterdamse adressen
In totaal zijn er zo'n 322 Nederlandse adressen gepubliceerd. Die hoeven niet per se gelinkt te zijn aan Nederlandse staatsburgers, het kan ook zijn dat ze door buitenlanders worden gebruikt.

Amsterdam komt veruit het vaakst voor, 52 keer. Een flink aantal daarvan bevindt zich op de Zuidas, maar er zitten ook grachtenpanden op de Keizers-, Prinsen- of Herengracht tussen. Opvallend zijn ook adressen van een appartement op IJburg, een bovenwoning in De Pijp en Nieuw-West en een loods in het Westelijk Havengebied. Ook op Schiphol bevinden zich vijf adressen.

Rotterdam staat dertien keer in de lijst, Den Haag vier keer en Utrecht één keer. Wassenaar scoort met drie stuks ook goed, in verhouding tot het aantal inwoners.

Onderzoek
Bij de Belastingdienst hebben zich de afgelopen week diverse mensen gemeld die vermoeden dat hun naam wordt genoemd in de Panama Papers. De fiscus heeft inmiddels 'een tiental' mensen vrijgemaakt om zich te buigen over de lange lijst brievenbusfirma's. Ook is de fiscus inmiddels onderzoeken begonnen op basis van publicaties over de gelekte gegevens.

Hoeveel belastingplichtigen de Belastingdienst door de Panama Papers inmiddels in het vizier heeft, blijft nog even geheim. "Daarvoor is het nog te vroeg."

'Hooggekwalificeerde experts'
De Belastingdienst heeft mensen vrijgemaakt om zich te verdiepen in de documenten. Het team bestaat volgens de woordvoerder uit 'hooggekwalificeerde experts', zoals data-analisten en leden van de reeds bestaande coördinatiegroep constructiebestrijding.

De informatie in de documenten wordt stuk voor stuk geanalyseerd, waarbij in de eerste plaats wordt gekeken naar de Nederlandse relevantie. Dit zal, gezien de complexiteit, een tijdrovend karwei zijn van 'eerder maanden dan weken', aldus de woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden