Amsterdam Roots festival: van circus tot traditionele Canadese zang

Dinsdag begint Amsterdam Roots. Het wereldmuziekfestival van weleer is nu multidisciplinair en mikt op culturele vermenging. ‘Wereldmuziek was ook een stigma, de jeugd was daar een beetje vies van.’

Jeremy Dutcher sluit Amsterdam Roots af in het Bimhuis. ‘Hij is echt onweerstaanbaar goed.’Beeld Matt Barnes

‘Het festival begon in 1983 in de Melkweg met het Africa Roots Festival,” zegt Danka van Dodewaard, algemeen en artistiek directeur Amsterdam Roots. “Eind jaren tachtig werd dat het World Roots Festival. Sinds 21 jaar zijn we Amsterdam Roots, dat bij veel mensen vooral bekend is van het festival in het Oosterpark. We organiseren nog weleens iets in samenwerking met de Melkweg, maar staan daar verder los van. Ons kantoor zit nu ook in Oost, omdat hier het hart van het festival ligt.

U bent sinds drie jaar directeur van Amsterdam Roots. Wat is er sindsdien veranderd?

“Ik wil het festival weer midden in de samenleving zetten. We stonden bekend als wereldmuziekfestival – van dat stempel wilde ik af. Onze missie is nog altijd aandacht te vragen voor kunst uit verschillende culturen, maar dan niet alleen van heel ver weg, maar ook van dichtbij en vooral in hybride vormen. Het is niet meer: je komt uit Suriname, dan is dat je link. Er zijn juist heel veel linken. Voor de muzikanten en artiesten op het huidige Amsterdam Roots is een hybride mix van culturele achtergronden heel gewoon. Het gaat ons om culturele vermenging op gelijkwaardig niveau. Ook zijn we van een muziekfestival een multidisciplinar festival geworden.”

Met de laatste jaren zelfs circus op het programma.

“Maar dan wel het contemporaine circus, dat niet werkt met dieren en veel meer gericht is op het fysieke theater. Onze belangstelling gaat vooral uit naar het sociale circus, dat kansarme jongeren hoop op een betere toekomst biedt. Dit jaar hebben we een circusvoorstelling van een groep uit het Brusselse Molenbeek, eerder van groepen uit Londen en Marokko. We zouden ook graag circus uit bijvoorbeeld Korea of Afrika laten zien, maar dat is moeilijk te regelen. Anders dan muzikanten maken zulke circussen geen buitenlandse tournees.”

Veel mensen lijken niet te weten dat Amsterdam Roots meer is dan het festival in het Oosterpark. Is dat een probleem?

“Het is wel iets waar we aan werken. De kracht en de zwakte van Amsterdam Roots is dat we zo ongelooflijk breed zijn, in wat we organiseren en in de mensen die we naar ons programma trekken. Die enorme diversiteit is in de communicatie soms lastig. Buiten het festival in het Oosterpark hebben we voorstellingen en activiteiten in onder meer het Bimhuis en Pakhuis De Zwijger.”

Komt daar een heel ander publiek?

“We proberen Amsterdam Roots zoveel mogelijk als één festival te promoten, maar niet voor iedereen is een bezoek aan bijvoorbeeld het Bimhuis even vanzelfsprekend. Daarom nemen we kleine clubjes mensen mee naar zulke zalen. Het festival in het Oosterpark loopt altijd wel vol, maar we zien de laatste jaren wel een verandering in het publiek daar. Het wordt vooral jonger. Wereldmuziek was ook een stigma; de jeugd was daar een beetje vies van.”

Wat mogen we dit jaar beslist niet missen?

“Heel bijzonder wordt het optreden van Jeremy Dutcher in het Bimhuis. Hij behoort tot de Wolastogiyik, de oorspronkelijke bewoners van de Canadese Oostkust. Tijdens zijn opleiding tot operazanger liet een stamoudste hem traditionele liederen horen die ooit werden opgenomen door een cultureel antropoloog. Nu zingt hij eigen composities die zijn gebaseerd op die oude liederen. Ik heb een concert van hem meegemaakt in Canada. Ik had er zoveel lovende verhalen over gehoord, dat ik dacht: het zal wel. Maar hij was hij echt onweerstaanbaar goed. Traditioneel sluit Amsterdam Roots af met het festival in het Oosterpark, maar omdat we Jeremy Dutcher niet op een andere dag konden krijgen, sluiten we dit jaar op 12 juli af in het Bimhuis.”

Amsterdam Roots, tot en met 12/7. Zie voor het volledige programma www.amsterdamroots.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden