Amsterdam-Rijnkanaal geliefde plek voor dumpen van auto's

De dijk langs het Amsterdam-Rijnkanaal lijkt een geliefde plek voor criminelen om van hun (gestolen) auto's af te komen. Sinds baggeraars daar aan het werk zijn, kwamen al zeven gedumpte auto's naar boven.

Eén van de wrakken, ter hoogte van het Flevopark, die zijn opgevist uit het kanaal. Beeld Klaas Fopma
Eén van de wrakken, ter hoogte van het Flevopark, die zijn opgevist uit het kanaal.Beeld Klaas Fopma

De Westelijke Merwedekanaaldijk is de ideale plek voor duistere zaakjes. 's Avonds en 's nachts is het er donker en uitgestorven. Mocht er een toevallige politieauto langskomen, dan zorgen paaltjes ervoor dat scooters en fietsen gemakkelijk kunnen ontkomen.

Duwtje geven
Maar wat de Westelijke Merwedekanaaldijk in Oost helemaal perfect maakt voor het laten verdwijnen van auto's, is de vlakke waterkant en het ontbreken van hekwerk. Het is een kwestie van de auto door het gras tot de kant rijden, uitstappen en een duwtje geven. Binnen enkele seconden is het voertuig kopje onder - en op sommige plekken is het meer dan zes meter diep.

Sinds enkele weken komen de auto's echter weer aan de oppervlakte. Een bagger- en sloopbedrijf houdt zich bezig met het uitdiepen van het begin van het Amsterdam-Rijnkanaal en het slopen van sluiseiland Zeeburg. Daarbij komt in de buitenbochten van het kanaal niet alleen een heleboel slib mee naar boven, maar heeft de grijper op het drijvende ponton VW9 nu ook al zeven keer een auto van de bodem omhoog getild.

Praktisch dubbelgevouwen
Tussen de Amsterdamsebrug en de ringweg liggen her en der de wrakken nog langs de kant in het gras. Een blauw sportautootje heeft zo te zien nog niet zo heel lang in het water gelegen. Het is wel praktisch dubbelgevouwen, waarschijnlijk toen de grijper het ding in zijn klauwen kreeg. Pal ernaast ligt een rode auto die er langer in heeft gelegen. Het grootste deel van het motorblok is bedekt met een dikke laag schelpjes.

Een meter of veertig verderop ligt een as van een Ford in het gras. Wat er met de rest van de auto is gebeurd, is niet duidelijk. Gerrit van der Rijt van baggerbedrijf De Vries & Van de Wiel denkt dat het niet anders dan gestolen auto's kunnen zijn. 'Ieder normaal mens belt toch de politie op het moment dat zijn auto in het kanaal ligt? Bij een aantal waren de nummerborden er ook afgehaald. Dit zijn auto's die moesten verdwijnen, lijkt me.'


Lees vandaag (30-1) meer in Het Parool: Ze kúnnen van een schip zijn gevallen.

null Beeld CvW
Beeld CvW
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden