Amsterdam reserveert woningen voor jonge docenten

In de strijd tegen het almaar oplopende lerarentekort gaat Amsterdam huizen exclusief reserveren voor docenten.

Michiel Couzy
Het wooncomplex in Riekerhaven Beeld Rink Hof
Het wooncomplex in RiekerhavenBeeld Rink Hof

In eerste instantie gaat het om honderd woningen, bedoeld voor jonge leraren, zo maakt het gemeentebestuur vrijdagochtend bekend. Op deze manier moet het voor jonge onderwijzers aantrekkelijker worden om in Amsterdam te gaan werken.

Eerder dienden D66, PvdA en Groenlinks een motie in, om het stadsbestuur te manen de voorkeursregeling voor leraren mogelijk te maken.

De onderwijzers die voorrang krijgen, komen te wonen in een van de complexen voor jongeren en statushouders in Amsterdam, zoals in Riekerhaven.

De gemeente gaat in overleg met de scholen bepalen aan welke criteria docenten moeten voldoen om voorrang te kunnen krijgen en of de regeling gaat gelden voor het basisondewijs en/of middelbare scholen.

"We zien dat starters uit de sociale en maatschappelijke beroepen een te kleine portemonnee hebben om in de stad te wonen," zegt wethouder Laurens Ivens (Wonen).

Gebrek aan leerkrachten
Amsterdamse scholen kampen al maanden met een groot gebrek aan leerkrachten. Als de gemeente niets doet, zal dat tekort oplopen tot 415 basisschooldocenten in 2020, waardoor 12.000 kinderen dan geen meester of juf hebben.

De voorrangsregeling is onderdeel van een actieplan om het tekort aan te pakken. Eerder deze maand trok het college 700.000 euro uit om reiskosten van leraren te vergoeden.

Veel docenten wonen buiten de stad. Ook kunnen ze parkeerplaatsen onderling verdelen. "Met deze maatregelen willen we het voor leraren aantrekkelijker maken om in Amsterdam les te geven," aldus wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs)

De voorrangsregeling voor docenten is een proef en als die goed uitpakt zal Amsterdam ook woningen reserveren voor mensen die in de zorg, jeugd of bij de politie werken. Ook deze beroepsgroepen komen moeilijk aan een huis in Amsterdam.

Zie ook: Lerarentekort: Meer geld en gemak moeten leraar lokken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden