Plus

Amsterdam reageert: van gejuich tot dreigen met volksopstand

Hoe werken de plannen van de nieuwe regering straks uit op de inwoners en economie van Amsterdam?

Michiel CouzyLorianne van GelderJop van KempenRuben Koops en Herman Stil en Bart van Zoelen
Sybrand Buma (CDA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Mark Rutte (VVD) en Alexander Pechtold (D66) Beeld anp
Sybrand Buma (CDA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Mark Rutte (VVD) en Alexander Pechtold (D66)Beeld anp

Een overzicht met Amsterdam reacties op het dinsdag gepresenteerde regeerakkoord.

Ondernemers

"Je merkt dat ze hun best doen, maar niet alles is even substantieel," zegt Bart Drenth van MKB Amsterdam. "We zijn blij dat die doorbetaling van werknemers bij ziekte is versoberd, maar zelfs één jaar doorbetalen kan ik niet uitleggen aan mijn Canadese schoonouders. Ons land loopt hierin erg uit de pas."

De investeringen in de bereikbaarheid van de regio Amsterdam vindt Drenth ronduit karig. "We ­komen er bekaaid af. Die nieuwe verbindingen met Schiphol zijn mooi, maar je had veel meer concrete ov-investeringen willen zien. Het besef dat de boel hier dreigt vast te lopen, vind ik ontbreken in dit akkoord." Positief is het MKB over de investeringen in technisch- en beroepsonderwijs.

Huisvesting
"We hadden op meer gehoopt," reageert Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. De corporaties, verantwoordelijk voor sociale huurhuizen in de stad, zijn vooral teleurgesteld over het feit dat de verhuurdersheffing blijft bestaan. "Afgelopen week hebben de Amsterdamse corporaties nog, tezamen, 285 miljoen euro overgemaakt," aldus De Vries. Dat geld kan dus niet worden geïnvesteerd in huurverlagingen, nieuwe woningen, onderhoud of zonnepanelen.

In het regeerakkoord staat dat corporaties in totaal 100 miljoen euro van die heffing mogen gebruiken voor verduurzaming. "Dat staat niet in verhouding tot de, in totaal, 2 miljard euro die corporaties moeten ophoesten."

Onderwijs
"We zijn blij met elke extra cent die naar ouders toegaat om hun kinderen naar de voorschool te brengen," zegt Helen Schiltmeijer, directeur Combiwel voor Kinderen, in reactie op de 170 miljoen euro die het nieuw kabinet uittrekt voor vroeg- en voorschoolse educatie voor peuters.

De gemeente voert vanaf 2018 al een nieuw plan in zodat er geen verschil meer is tussen peuterspeelzalen en kinderopvang, waardoor het voorschoolse onderwijs breder beschikbaar wordt.

Gury Douma, directeur van opvangaanbieder Dynamo: "Peuters in Amsterdam hebben niet allemaal dezelfde kansen als ze 2,5 zijn. Vanaf 2018 kunnen kinderen 15 uur naar de voorschool, het kabinet heeft het zelfs over 16 uur. Een grote verandering, dus het is van belang dat er meer geld voor wordt uitgetrokken."

Duurzaamheid
"Een redelijk duurzaam akkoord," oordeelt Marjan Minnesma van duurzaamheidsorganisatie Urgenda. "Maar het stoort me dat wordt gezegd dat dit genoeg is om de opwarming tot 1,5 graad te beperken. De grote omissie is dat ze niet kijken naar de industrie."

"Alle CO2-besparing moet komen van het sluiten van de kolencentrales per 2030 en van CCS, de ondergrondse opslag van CO2. Ik had nooit gedacht dat de CCS-lobby zo succesvol zou zijn, een fossiele lobby. Een echte omslag wordt nu niet gemaakt. Stop het allemaal maar onder de grond, lekker makkelijk. En na mij de zondvloed."

Het valt haar tegen dat de zogeheten salderingsregeling al na 2020 verdwijnt. Minister Henk Kamp besloot onlangs nog dat deze regeling, die ook in de stad zonnepanelen aantrekkelijk maakt, tot 2023 zou blijven.

Zorg
"Wij juichen dit initiatief toe," zegt Jeroen Muller, bestuurder Arkin, verantwoordelijk voor de spoedeisende psychiatrie Amsterdam en Mentrum. Het kabinet wil mensen met psychiatrische problemen meer mogelijkheden geven voor een tijdelijke opname op eigen verzoek, na een gesprek met een professional. Daartoe moet laagdrempeligere zorg komen, die wel permanent beschikbaar is.

"Dit biedt mogelijkheden om cliënten in een eerder stadium dan nu op te vangen," aldus Muller.

"Laagdrempelige, beschikbare opvang voor mensen met verward gedrag kan crisissituaties helpen voorkomen. Die kunnen zeer ingrijpend zijn voor cliënten, hun naasten en andere betrokkenen."

Het gebeurt nu geregeld dat patiënten die aandringen op een crisisopname in de psychiatrische kliniek, naar huis worden gestuurd. Hun psychiatrische problemen zijn niet zwaar genoeg voor een plek in de kliniek.

Schiphol
"Reken op een volksopstand," waarschuwt Kees Weijer van Platform Vliegoverlast Amsterdam in reactie op de passage in het regeer­akkoord waarin staat dat Schiphol na 2020 verder mag groeien, niet zoals nu tot een maximum aantal vluchten, maar aan de hand van de hinder die ze veroorzaken. "Als je nu in Overijssel al de ophef ziet vanwege Lelystad, dan wordt het hier nog veel erger."

Uitgaan van hinder maakt het mogelijk dat flink meer gevlogen kan worden doordat de nieuwste generatie toestellen volgens de normen veel stiller en minder vervuilend is. "De luchthaven beweert nu al dat de overlast enorm is gedaald. Maar hinder wordt nog altijd niet gemeten, alleen berekend. De echte overlast wordt weggecijferd. Maar meer vliegtuigen betekent altijd meer overlast. Er is maar één oplossing: een deel van Schiphol moet dicht."

Vluchtelingen
"Het regeerakkoord ademt niet uit dat we vluchtelingen, mensen op drift die hier terecht zijn gekomen, moeten helpen," zegt Ramon Schleijpen van Boost, een organisatie van vluchtelingen en buurtbewoners in Oost die samenwerken aan integratie. "Het nieuwe kabinet heeft de mond vol over inburgering en dat vluchtelingen mee moeten doen, maar de maatregelen in het regeerakkoord werken ­averechts."

Vluchtelingen krijgen voortaan een verblijfsvergunning van drie in plaats van vijf jaar en ontvangen geen bijstand meer, maar leefgeld. "Wij zien hier wat onzekerheid met mensen doet. Dat is geen goede basis om te integreren."

De Amsterdamse politiek reageert nog niet op het regeerakkoord vanwege het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan.

Lees ook: Nieuwe regering laat Amsterdam in de kou staan

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden