Amsterdam propageert vleesloze dag

Amsterdam gaat een vleesloze dag propageren om de klimaatverandering tegen te gaan. Foto ANP Beeld
Amsterdam gaat een vleesloze dag propageren om de klimaatverandering tegen te gaan. Foto ANP

AMSTERDAM - De gemeente gaat een vleesloze dag propageren om de klimaatverandering tegen te gaan, ook als is daar geen geld voor. Dat heeft de gemeenteraad woensdag voorgesteld op initiatief van GroenLinks. Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Marieke van Doorninck draagt de vleesindustrie voor achttien procent bij aan de uitstoot van broeikasgassen.

Amsterdam kan volgens Van Doorninck de eerste Nederlandse stad worden die meedoet aan de Meat Free Monday. Dit is een initiatief van ex-Beatle Sir Paul McCartney. Volgens Van Doorninck kunnen bijvoorbeeld in kantines van de gemeente meer vegetarische gerechten worden aangeboden en kunnen ook scholen en universiteiten worden aangemoedigd mee te doen.

Het voorstel ontmoet stevige oppositie, vooral van de VVD. ''Ik wil op deze woensdag gehaktdag gehakt maken van dit voorstel,'' zei raadslid Robert Flos. Volgens hem is het plan een nieuwe vorm van betutteling van GroenLinks. CDA-raadslid Lex van Drooge vroeg om een 'GroenLinksvrije woensdag.' ''Vegetarisch eten is prima, maar niet op een dag die u bepaalt.''

Van Doorninck zei dat invoering van de vleesvrije dag niemand iets verbiedt of verplicht, maar dat die vooral een symbolische waarde heeft. Alleen de PvdA steunde het voorstel van Van Doorninck.

Wethouder Marijke Vos stond positief tegenover het voorstel, maar benadrukte dat de gemeente er geen geld voor heeft. Ze zei dat de stad zich mogelijk kan aansluiten bij een landelijke campagne. (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden