Plus

Amsterdam pikt homohaat niet

Is Amsterdam nog wel de gay capital die het wil zijn? Met twee incidenten binnen 24 uur lijkt dat niet het geval - maar de algemene afschuw erover stemt hoopvol.

Roelf Jan Duin
Simone Kukenheim: 'We moeten ook in Amsterdam dagelijks blijven werken aan de acceptatie van LHBTI's' Beeld anp
Simone Kukenheim: 'We moeten ook in Amsterdam dagelijks blijven werken aan de acceptatie van LHBTI's'Beeld anp

'Amsterdam is weer gay capital," zei Gay Pridedirecteur Lucien Spee deze zomer trots. Twee weken had Amsterdam in het teken gestaan van Euro Pride, met als hoogtepunt de botenparade waar ruim een half miljoen mensen op afkwamen. Twee weken vierde Amsterdam de seksuele diversiteit, twee weken feest zonder een noemenswaardig incident.

Dit weekend liet een heel ander beeld zien. Zaterdagnacht werden twee Amsterdamse homo's van 52 en 55 jaar oud mishandeld op de pont achter CS.

Ze werden eerst uitgescholden, waarna een van hen tegen de grond werd geslagen en in zijn gezicht werd getrapt. Omstanders schoten te hulp, maar de daders zijn nog niet gepakt.

'Stad van eerste homohuwelijk'
Zondag vonden bewoners in West en Nieuw-West een folder in de brievenbus waarin christenen, moslims en joden worden opgeroepen om homoseksualiteit af te wijzen. Volgens de flyer, waarvan de afzender nog onbekend is, is homoseksualiteit binnen deze religies verboden.

Zowel de mishandeling als de folder leidde tot een stortvloed aan reacties. "Het is schandalig dat dit gebeurt en geeft eens te meer aan dat we ook in Amsterdam dagelijks moeten blijven werken aan de acceptatie van LHBTI's," zei wethouder Diversiteit Simone Kukenheim.

De complete gemeenteraad wil volgende week met burgemeester Eberhard van der Laan over de folder spreken. "Waar haal je het lef vandaan om zulke walgelijke folders met onwaarheden te verspreiden?" zei VVD-fractieleider Marja Ruigrok. "In Amsterdam, de stad van het eerste homohuwelijk, mag geen plek zijn voor oproepen tot haat en discriminatie."

Regenboogvlag
'Mijn hart huilt,' schrijft dragqueen Diva Mayday op Facebook naar aanleiding van de mishandeling op de pont. "Het wordt er niet beter op in deze stad. Twintig jaar geleden kon ik gewoon over het Leidseplein lopen in een jurk. Dat moet ik nu niet meer proberen." Vorig jaar was Mayday zelf slachtoffer van mishandeling.

Voorzitter van COC Amsterdam Peter de Ruyter noemt beide incidenten vreselijk, maar weigert om alleen maar pessimistisch te zijn over de acceptatie van homo's.

Hij ziet de massale afkeer van de mishandeling en de folder als hoopgevend.

"Op de pont schoten mensen de twee mannen te hulp. En de reacties op de folder tonen aan dat we dit niet meer pikken."

Hij vreest dat de flyer voor verdere polarisatie zorgt.

"Iedereen zit nu in de gordijnen, en dat is terecht. Maar laten we nou niet meegaan in die negatieve spiraal en massaal het geloof gaan bashen. Bij veel kerken hing tijdens Gay Pride een regenboogvlag uit. We moeten in gesprek blijven over de acceptatie van LHBTI's, maar ik vind het moeilijk nu te zeggen dat Amsterdam geen gay capital meer is."

Zondag vonden bewoners in West en Nieuw-West een folder in de brievenbus waarin christenen, moslims en joden worden opgeroepen om homoseksualiteit af te wijzen Beeld -
Zondag vonden bewoners in West en Nieuw-West een folder in de brievenbus waarin christenen, moslims en joden worden opgeroepen om homoseksualiteit af te wijzenBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden