Amsterdam opnieuw duurste parkeerstad

Een parkeerautomaat in Amsterdam. Foto ANP Beeld
Een parkeerautomaat in Amsterdam. Foto ANP

AMSTERDAM - Amsterdam is opnieuw de duurste stad om je auto te parkeren, met een tarief van 5 euro per uur in de binnenstad. In parkeergarages geldt hetzelfde tarief. De kosten in garages kunnen ook hoger uitvallen. De parkeertarieven in heel Nederland blijven stijgen in 2011, behalve in Amsterdam. Dat meldt de site Parkeren in de Stad.

In de buitenwijken van Amsterdam wordt er gemiddeld 1,40 euro berekend voor een uur parkeren, in Oud-Zuid, Oost-Watergraafsmeer en Oud-West geldt een tarief van 4 euro per uur. Zeeburg vraagt 3 euro per uur. Opvallend is het hoge uurtarief in het centrum van Alkmaar, waar 4 euro wordt neergelegd voor een uur parkeren.

Wielklem

De wielklem, die in 2008 na 25 jaar werd afgeschaft, is inmiddels ook weer terug in het straatbeeld. Foutparkeerders die minimaal vijf parkeerboets hebben openstaan kunnen weer rekenen op een klem.

Het afgelopen jaar is het aantal wanbetalers dat meer dan vijf boetes open heeft staan verviervoudigd. Zo werd de wielklem in 2009 volgens 103 keer gezet. In 2010 is dit opgelopen tot 462 keer.

Het leverde de gemeentekas ruim drie ton op. ''Dat komt neer op een gemiddelde openstaande boete van ongeveer 650 euro per wanbetaler'', zegt Cition-woordvoerder Tomas Scheen vandaag tegen de Telegraaf.

Volgens Scheen laten mensen hun auto ook regelmatig staan, inclusief wielklem en openstaande boetes. In dat geval worden de kosten alleen maar hoger, omdat dan ook de sleepkosten voor hun rekening komen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden