Amsterdam opnieuw beste woonplek van Nederland

‘Amsterdam vult mijn gedachten als de mooiste stad in ons land’: het is niet alleen een romantische zin uit het liedje Aan de Amsterdamse Grachten, maar ook gewoon een feit. Een computermodel berekende wat de beste woonplekken van Nederland zijn en Amsterdam staat op 1.

Beeld ANP

Voor het samenstellen van de lijst liet vastgoedbedrijf JLL een computermodel uit een stapel cijfermateriaal van 84 grote gemeenten berekenen wat de ideale woonsteden van Nederland zijn. Het model gebruikt 37 verschillende kenmerken, waaronder demografische groei, de prijzen van woningen, bereikbaarheid en veiligheid. De gegevens worden uit openbaar beschikbare overheidsbronnen gehaald. Eens in de drie jaar publiceert JLL de lijst en net als de vorige keer staat Amsterdam op de eerste plek.

Dat komt vooral door de economische groei in de stad, de bereikbaarheid en het aantal voorzieningen. Er is veel werk en de stad is uitstekend bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. “Ook wat betreft het relatieve aantal horecagelegenheden, winkels en scholen heeft Amsterdam nauwelijks concurrentie,” legt Jorn Thoones van JLL uit. “Dat gaat wel alleen om de kwantiteit: hoe het gesteld is met bijvoorbeeld het lerarentekort op die scholen is niet meegenomen, omdat daar nog geen goede cijfers van zijn.” 

Almere

Bij andere Amsterdamse problemen zoals het huizentekort is bepaald hoeveel de gemeente doet aan oplossingen. “Als je kijkt hoeveel de stad bijbouwt om het tekort tegen te gaan, kan er nog veel verbeterd worden. De stad staat op plaats 31.” De betaalbaarheid van woningen is dan ook een blijvend probleem, ziet ook JLL. Voor Amsterdammers die geen huis meer kunnen betalen, is Almere echter een goed alternatief. 

Die stad is maar liefst twaalf plaatsen gestegen ten opzichte van drie jaar geleden en staat nu op plek 6. “De werkgelegenheid is er goed, vooral door de nabijheid van Amsterdam,” legt Thoones uit. “Bovendien is de woonkwaliteit toegenomen. Waar het voorheen nog vooral Vinex-wijken waren, verrijzen er nu steeds meer mooie woonbuurten, zoals het nieuwe Duin. Daar heb je veel ruimte, voor een veel betere prijs dan in Amsterdam, maar wel met uitzicht op de hoofdstad.” Dat zie je ook terug in de demografie: het is steeds minder alleen import wat er woont. Mensen die erheen verhuisden omdat Amsterdam te duur werd, blijven omdat ze zich er goed voelen. 

Onderaan de lijst

De steden onderaan de ranglijst liggen in Groningen (Midden-Groningen op plaats 84), Drenthe (Hoogeveen op plaats 82 en Emmen op 80) en Limburg (Sittard-Geleen op plaats 73 en Heerlen op plaats 65). Dat heeft vooral met de werkgelegenheid te maken. Inwoners trekken naar studentensteden om een opleiding te volgen en keren dan vaak niet terug naar hun geboorteplaats in de regio. “Dat betekent dat het aantal inwoners afneemt, wat eigenlijk op alle factoren, behalve misschien de bereikbaarheid, een negatieve invloed heeft.”

Top 10 beste woonsteden van Nederland

1. Amsterdam
2. Utrecht
3. Delft
4. Amersfoort
5. Zwolle
6. Almere
7. Haarlemmermeer
8. Arnhem
9. Groningen
10. Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden