Amsterdam op lijst van plaatsen 'die toeristen haten'

De Britse onlinekrant The Independent gunt onder meer Amsterdam de twijfelachtige eer één van de wereldwijde bestemmingen te zijn 'die toeristen het meeste haten.'

Grote drukte op de Dam tijdens Pasen 2017 Beeld anp

The Independent publiceerde maandag een lijstje met bestemmingen waar toeristen niet altijd een warm welkom ten deel valt. Aanleiding voor de lijst was het nieuws dat het bestuur van Venetië genoeg heeft van de oprukkende fastfoodeetgelegenheden als gevolg van het massatoerisme in de stad. Het klassieke Italiaanse eten en het decorum daar omheen zou bedreigd worden, en de stad kondigde een fastfoodstop in de binnenstad aan.

The Independent noemt naast Venetië ook de Thaise Koh Kai-eilanden, een natuurreservaat waar backpackende toeristen uit het nabijgelegen Phuket sinds 2016 niet meer welkom zijn. De koraalriffen rond de eilanden zijn volgens de Thaise overheid zodanig aangetast dat het bezoeken van de riffen strikt is.

Ook Barcelona, waar burgemeester Ada Collau te kennen heeft gegeven geen 'goedkope souvenirshop' van de stad te maken en vorig jaar huisverhuursites als Airbnb zwaar heeft beboet, komt op de lijst voor. Verder worden onder meer de Cinque Terre, vijf Italiaanse dorpjes, en het Griekse eiland Santorini genoemd, waar toerismequota zijn ingesteld.

Ryanair
Amsterdam wordt genoemd vanwege uitspraken van Frans van der Avert, de directeur van Amsterdam Marketing. Hij zei op een toerismeconferentie in het Zwitserse Luzern dat veel Europese binnensteden stervende zijn als gevolg van het toerisme. 'We besteden geen enkele euro meer aan promotie,' aldus Van der Avert, die stelde dat de stad de nadruk op kwaliteitstoerisme wil leggen: toeristen die oprecht in de stad geïnteresseerd zijn en niet alleen komen feesten.

In verslagen van dit congres wordt Van der Avert geciteerd, dat met name Ryanair-passagiers overlast veroorzaken in de stad. Dit kwam hem op scherpe kritiek van Ryanair-topman Kenny Jacobs te staan, die in een ingezonden stuk in The Irish Journal schreef dat dit een belediging van zijn passagiers was en verder stelde dat Van der Avert incapabel was.

Van der Avert reageerde later in Het Parool op deze kwestie: volgens hem had hij de verbinding met Ryanair en overlast nooit gemaakt en bedoelde hij met kwaliteitstoeristen simpelweg die toeristen die geen overlast bezorgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.