Amsterdam op de vingers getikt over bordeel

AMSTERDAM - De rechtbank heeft de gemeente Amsterdam woensdag op de vingers getikt over het verlenen van een vergunning voor een bordeel.De gemeente treuzelt te lang of ze wel of niet een vergunning verstrekt aan een prostitutiebedrijf aan het Oudekerksplein op de Wallen, oordeelde de rechter. Die besliste dat burgemeester Job Cohen uiterlijk 27 juli een beslissing moet hebben genomen.

Het seksbedrijf, met tien panden in Amsterdam, was naar de rechter gestapt door de vertraging bij de gemeente. De exploitant loopt door de lege ramen een huuropbrengst van ruim 400 euro per dag mis en ziet steeds meer prostituees afhaken omdat hij toezeggingen niet kan nakomen. ''De commerciële belangen van mijn cliënt zijn geweld aangedaan'', aldus advocaat Ramon Ridder.

Het prostitutiebedrijf vroeg eind november een vergunning. De gemeente legde de aanvraag voor aan het landelijk Bureau Bibob om te onderzoeken of de seksondernemer strafbare feiten heeft gepleegd. Daardoor kon zij de beslissing niet binnen de wettelijke termijn nemen.

Volgens de rechtbank staat het ontbreken van een Bibob-advies het nemen van een besluit niet in de weg. ''Het belang van de burgemeester bij handhaving van de openbare orde strekt niet zo ver dat de aanvrager zich op voorhand moet neerleggen bij de overschrijding van de wettelijke beslistermijn.''

Raadsman Ridder is zeer tevreden over de uitspraak. ''Al is het de vraag of burgemeester Cohen zich eraan zal houden.'' De seksondernemer is ook verwikkeld in een strijd met de gemeente over de sluiting van een aantal ramen in de hoerenbuurt. De gemeente wilde eind november een aantal vergunningen intrekken op basis van de wet-Bibob, maar daartegen is de exploitant in het verweer gekomen. Deze procedure loopt nog. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden