Amsterdam Oost zucht onder toerisme

Backpackers bij Stayokay op het Timorplein, in een woonbuurt waar niet iedereen er blij mee is. Foto Floris Lok Beeld
Backpackers bij Stayokay op het Timorplein, in een woonbuurt waar niet iedereen er blij mee is. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - Braaksel en gebroken glas in het speeltuintje, jonge luidruchtige toeristen in de nacht en de ene na de andere autokraak. Het eens zo rustige Timorplein is de overlast zat.

''Ik ga met mijn zoontje nog wel naar de speeltuin, hier op het plein, maar ik neem altijd een zakje mee voor de troep die er ligt.'' De bewoonster, die haar naam voor zichzelf houdt, is het nachtelijke rumoer, veroorzaakt door groepjes jonge toeristen die bij budgethotel Stayokay overnachten, helemaal beu. Vooral in de vakanties is het erg, ''als luidruchtige jongeren terugkomen uit de stad en op het plein blijven hangen.''

Het is de keerzijde van de opwaartse lijn waarin de Indische Buurt zich bevindt. Die verandert van een marginale woonbuurt in een bruisend onderdeel van de stad, waarvan toerisme een onderdeel is.

Voor de ingang van Stayokay, dat twee jaar geleden in de verbouwde Ambachtsschool een vestiging opende, inspecteert een groepje Duitse jongeren de plattegrond van Amsterdam alvorens richting binnenstad te vertrekken. Ze zijn eerder al het onopvallende bordje bij de ingang met de Engelse tekst 'denk aan de buren, het moet vanaf 22 uur stil zijn' voorbijgelopen.

In welke toestand en hoe luidruchtig de jonge gasten 's avonds terug zullen keren, is voor omwonenden steeds weer de vraag. De nachtelijke gesprekken en het geblèr op het plein, al dan niet van mensen in beschonken toestand, houdt menigeen uit zijn slaap.

Maar toeristen blijken zelf ook slachtoffer. Op en rond het Timorplein is een opvallende piek te zien in het aantal autokraken en straatroof. In 2006 vonden nog vijftig incidenten plaats, in 2008 waren dat er al honderd meer.

Zo ziet iemand vanuit zijn benedenwoning regelmatig inbraken plaatsvinden. ''Kijk, die twee hoopjes glas, dat is de oogst van afgelopen weekend. De toeristen zijn een gemakkelijke prooi voor jongens op scooters. De nieuwe gasten laten alles in hun auto als ze inchecken en als ze hun spullen willen pakken, is het vaak al te laat. Ik heb wel eens een soort razzia zien plaatsvinden, kwamen die jochies met z'n zessen en haalden ze een paar auto's achter elkaar leeg.''

Op incidenten wordt volgens diverse bewoners te laat gereageerd, blijkt uit een onderzoek naar de overlast op het plein.

Politie en het stadsdeelbestuur van Zeeburg willen een camera plaatsen om vooral de criminaliteit een halt toe te roepen, maar de deelraad ziet liever meer mensen op straat. Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik: ''Criminaliteit is politiewerk, dat kun je niet aan extra toezichthouders overlaten. Bovendien kosten zij extra geld.''

Stayokay houdt volgens omwonenden te weinig toezicht. Volgens Elatik wordt al gewerkt aan maatregelen, waaronder het begeleiden van gasten in de avonduren vanaf de tram richting hotelkamer. (JOOST ZONNEVELD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden