Amsterdam-Oost krijgt een vrije school

Oost krijgt een vrije school. Vanaf 3 april start de basisschool met antroposofisch onderwijs met twee kleuterklassen.

Lorianne van Gelder
null Beeld ANP
Beeld ANP

De school is een wens van ouders, die tweeënhalf jaar geleden een ouderinitiatief begonnen om de vrije school op te zetten.

Onder de vleugels van het bestaande vrijeschoolbestuur Stichting Geert Groote School (GGS) en het bestuur van openbare basisscholen Stichting Samen tussen Amstel en IJ (Staij) gaat het initiatief binnen schoolmuren van basisschool de Dapper in de Pieter Nieuwlandstraat van start.

Vraag
Yasser Ballemans, een van de initiatiefnemers, is blij dat ouders in Oost vanaf nu meer te kiezen hebben op onderwijsgebied: 'Op een vrije school leren kinderen hetzelfde als op een reguliere basisschool, maar dan méér. De vrijeschool biedt een breed onderwijspakket. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan reguliere vakken, maar ook aan vaardigheden zoals vreemde talen spreken, dansen, toneelspelen, zingen en schilderen.'

De vraag om vrijeschoolondewijs stijgt al jaren. Zo kreeg Amsterdam-Noord vier jaar geleden een vrije school, en is een tweede ouderinitiatief bezig met een volgende vestiging in dat stadsdeel. Inmiddels zijn er vanuit Vrijeschool Kairos ook plannen voor een middelbare school op basis van antroposofisch onderwijs.

West kreeg ook onlangs een nieuwe vrije basisschool, een dependance van de bekende Geert Groote School in Zuid. Zij zitten nu nog in een gebouw in Zuid maar verhuizen volgend schooljaar naar West.

Lees ook: Podcast over kleuteronderwijs: schiet het Nederlandse systeem tekort?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden