Amsterdam

Amsterdam ontvangt een miljoen voor vier grote monumenten

Vier rijksmonumenten in Amsterdam krijgen van het rijk 1.050.000 euro voor restauratie en groot onderhoud. Het gaat om Bloemgracht 108, Geldersekade 15, de Oude Kerk en de Westerkerk.

Maarten Moll
De Oude Kerk krijgt het grootste bedrag van het rijk: 326.200 euro Beeld Dingena Mol
De Oude Kerk krijgt het grootste bedrag van het rijk: 326.200 euroBeeld Dingena Mol

Het geld is beschikbaar gesteld door minister Ingrid van Engelshoven (D66) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij trekt dit jaar €34 miljoen extra uit voor het restaureren van (grote) rijksmonumenten, voor restauratie en groot onderhoud van molens en voor de restauratie van mobiele erfgoederen.

Van Engelshoven: "Kerken, molens, boerderijen, buitenplaatsen en andere monumentale gebouwen geven de verhalen van dorpen, steden en ons land een gezicht. Het is dan ook belangrijk in erfgoed te investeren om deze plekken aantrekkelijk te houden voor bewoners en bezoekers."

Amsterdam krijgt uit de pot van Van Engelshoven dus ruim 1 miljoen euro, te verdelen over vier rijksmonumenten. De Oude Kerk en de Westerkerk krijgen het grootste bedrag, respectievelijk 326.200 en 322.000 euro. Voor restauratie en groot onderhoud is voor het pand aan de Bloemgracht 108 het bedrag van 210.000 euro beschikbaar en het pand aan de Geldersekade kan voor 192.500 euro worden opgeknapt.

Het pand Bloemgracht 108 werd met de buurpanden in 1644 als woonhuis en beleggingsobject gebouwd. Het is het oudste voorbeeld van een halsgevel met pilasters die doorlopen tot in de geveltop. Het is eigendom van de vereniging Hendrick de Keyser dat het eerder restaureerde in 1963.

Algehele restauratie
Het woonhuis Geldersekade 15 is het smalste huis in het beheer van Stadsherstel Amsterdam. Het rijksmonument van amper twee meter breed en tien meter diep dateert vermoedelijk uit de zeventiende eeuw. Het geld wordt, aldus een woordvoerder, gestopt in de algehele restauratie van het pand, waar in 2016 mee is begonnen. Onder meer moeten oude balken worden gerestaureerd en balkkoppen vernieuwd.

Bij de Westerkerk gaat het om de restauratie van het interieur. De muren, het schilderwerk en het stucwerk zijn aan een grote beurt toe. Van de 34 miljoen euro die minister Van Engelshoven extra investeert, gaat 29,5 miljoen euro naar de restauratie, herbestemming en verduurzaming van erfgoed.

De projecten die dit jaar geld krijgen zijn een mix van grote en kleine monumenten, verspreid over het hele land. In totaal gaat het om 27 projecten die onmiddellijk uitgevoerd kunnen worden, waaronder de Stevens­kerk in Nijmegen (€5,5 miljoen), de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk in Breda (€4,9 miljoen), de Domkerk in Utrecht (2,1 miljoen) en het Kloostercomplex Sint Anna in Venray (€ 3,5 miljoen).

Kleine monumenten als buitenplaats Over Holland in Nieuwersluis, boerderij De Haar in Ambt-Delden en Villa Alpha in Warnsveld kunnen dit jaar ook rekenen op geld voor restauratie. Verder komt er €3,5 miljoen vrij voor circa 50 molens.

De minister steekt nog €1 miljoen in mobiel erfgoed, om dit toegankelijk te maken voor een groter publiek. Momenteel zijn historische (zweef)vliegtuigen, schepen, treinen en fietsen vaak alleen te bewonderen door hun eigenaren. Deze financiële injectie moet dit bijzondere erfgoed meer gezicht geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden