Amsterdam onderzoekt prijsopdrijvend effect vakantieverhuur Airbnb

De gemeente Amsterdam laat nader onderzoek uitvoeren naar het prijsopdrijvend effect van vakantieverhuur via Airbnb op de woningmarkt. Als de huizenprijzen inderdaad stijgen, willen diverse fracties Airbnb verder inperken.

De gemeente wil prijsopdrijving, als daar sprake van is, vooral beperken door stevig te handhaven Beeld anp
De gemeente wil prijsopdrijving, als daar sprake van is, vooral beperken door stevig te handhavenBeeld anp

Vorige maand presenteerde ING Economisch Bureau een rapport waaruit blijkt dat vakantieverhuur ervoor zorgt dat mensen op basis van deze extra inkomsten meer kunnen lenen. Dit heeft een prijsopdrijvend effect in de woningmarkt. Veel raadsleden plaatsen vraagtekens bij dit onderzoek, uitgevoerd door een bank, die zelf profiteert van hogere hypotheken.

Daarom wil een meerderheid van de raad nieuw onderzoek, hetgeen wethouder Laurens Ivens woensdag toezegde. In maart werd een motie van de PvdA en GroenLinks daarvoor nog afgewezen door de raad.

Als uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat inderdaad sprake is van prijsopdrijvend effect, dan wil GroenLinks desnoods dat de ingrijpende maatregelen van Berlijn navolging krijgen in Amsterdam. Die stad heeft vakantieverhuur van volledige appartementen verboden, alleen kamers mogen nog worden aangeboden.

Ook PvdA en Partij voor de Dieren willen dan maatregelen. "Om de sociale tweedeling in Amsterdam in te perken," aldus Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren).

Regulering vanuit Den Haag
VVD wil Airbnb niet inperken, maar wel verder reguleren, zegt Daniël van der Ree. "Maar dan moet het Rijk over de brug komen." Hij pleit bij zijn partijgenoten in de Tweede Kamer voor meer mogelijkheden hiertoe voor Amsterdam, bijvoorbeeld door een steviger juridische basis te leggen onder de maximale verhuurtermijn van zestig dagen.

Ook wethouder Ivens praat hierover met het kabinet. "We hebben het Rijk nodig om effectief te handhaven," zegt hij. Ivens geeft aan dat een prijsopdrijvend effect an sich geen enkele juridische mogelijkheid biedt om vakantieverhuur aan te pakken. De gemeente wil prijsopdrijving, als daar sprake van is, vooral beperken door stevig te handhaven.

Ivens zegde toe een brief te zullen schrijven aan de banken met een dringend verzoek kopers goed voor te lichten over het feit dat inkomsten via Airbnb geen basis moeten zijn voor een hogere hypotheek. De gemeente legt beperkingen op en veel VVE's maken vakantieverhuur zelfs helemaal onmogelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden