Amsterdam onderhandelt met Google over 'Love Lock Bridge'

Amsterdam onderhandelt met Google over de juiste naamgeving van de Staalmeestersbrug.

De Staalmeestersbrug voor het verwijderen van de slotjes eind juni Beeld Carly Wollaert
De Staalmeestersbrug voor het verwijderen van de slotjes eind juniBeeld Carly Wollaert

In Maps noemt de zoekmachine die brug de 'Love Lock Bridge'. Mede hierdoor worden aan de lopende band liefdesslotjes aan de brug bevestigd.

Dat zegt wethouder Pieter Litjens (Infrastructuur). De wethouder zegt dat de stad een goede relatie heeft met Google en dat hij goede hoop heeft dat de naam wordt aangepast. "Het is gewoon illegaal slotjes te bevestigen aan een brug."

Anderhalve week geleden slepen medewerkers van het team dat normaal verantwoordelijk is voor het verwijderen van weesfietsen op één dag ruim vijfhonderd kilo staal van de historische ophaalbrug over de Groenburgwal. Enkele dagen later hingen er alweer tientallen nieuwe slotjes.

Websites
Het is verboden om slotjes vast te maken aan de brug, omdat die te lijden heeft onder het gewicht. Ook kan de ophaalbrug niet of slecht worden geopend wanneer er overal trossen slotjes aan zijn bevestigd.

Boudewijn Oranje van stadsdeel Centrum vindt bovendien dat bezoekers Amsterdam op deze manier tot een decor maken.

Ook op vele buitenlandse toeristische websites worden bezoekers aan de stad erop gewezen dat ze een slotje met de namen van geliefden aan de Staalmeestersbrug vast kunnen klinken.

'Zuur'
Een van die websites bleek een idee te zijn van de ondernemer tegenover de brug die de slotjes verkoopt. De ondernemer wil geen commentaar geven, maar de man die door hem zijn advocaat wordt genoemd, liet vorige week weten de kritiek op het plaatsen van love locks maar 'zuur' te vinden.

"Wie de sporadische kritiek afzet tegen de gezichten van de blije toeristen dan wel verliefde Amsterdamse stelletjes die in hele of halve extase hun liefde voor elkaar en de stad met zo'n slotje willen bezegelen, heeft geen moeilijke keuze te maken."

Volgens de advocaat past het gebruik bij Amsterdam en wordt het door iedereen 'enorm gewaardeerd'. Ook wijst hij erop dat de slotjes ook elders te koop zijn.

De Love Lock Bridge op Maps. Beeld Google Maps
De Love Lock Bridge op Maps.Beeld Google Maps
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden