PlusAmsterdam Onbewolkt

Amsterdam onbewolkt: nieuw leven in 'Olympic Amsterdam'

Ook dit jaar verschijnt in de zomer de fotoserie 'Amsterdam onbewolkt', op dinsdag en vrijdag, op Parool.nl en in de krant. Vandaag in de derde aflevering het Olympisch gebied.

Lambiek Berends
Het Stadionplein met beide 'Citroëngarages' aan de stadionkant. Aan de overzijde de nieuwbouw. Boven in het midden de Olympiaweg, rechtsboven de Van Tuyl Van Serooskerkenweg. Links het verlengde van de Amstelveenseweg richting Vondelpark. Beeld Peter Elenbaas
Het Stadionplein met beide 'Citroëngarages' aan de stadionkant. Aan de overzijde de nieuwbouw. Boven in het midden de Olympiaweg, rechtsboven de Van Tuyl Van Serooskerkenweg. Links het verlengde van de Amstelveenseweg richting Vondelpark.Beeld Peter Elenbaas

Berlage vond het destijds een waardige afsluiting van zijn monumentale Plan Zuid: het Olympisch Stadion dat zijn Haagse discipel Jan Wils tussen 1924 en 1928 daar tussen Amstelveenseweg en Schinkel had neergezet.

Wils was geïnspireerd door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright (hij werd in vakkringen ook wel meesmuilend Frank Lloyd Wils genoemd). Dat is ook wel te merken aan een andere opvallend Amsterdams gebouw van zijn hand: het City Theater op het Leidseplein.

Maar in 1994 was de architectonische kwaliteit van het stadion geen garantie voor behoud van het bouwwerk. 'Het moment is aangebroken om de sloopplannen te activeren en op het terrein vervolgens 1250 woningen te bouwen,' schreef het bestuur van de deelraad Zuid eind december van dat jaar. Daarin zal wel hebben meegespeeld dat het stadsbestuur nog worstelde met de kater van de mislukte Amsterdamse kandidatuur voor de Olympische Spelen van 1992.

Redding
Maar er kwam redding. Een paar Amsterdammers met iets meer gevoel voor continuïteit en stedelijkheid voerden actie. Er kwam een restauratieplan, waarbij de tweede ring van het stadion (een misbaksel, dat door de architect zelf in 1936 om commerciële redenen aan het oorspronkelijke bouwwerk was toegevoegd) werd verwijderd. En deze zomer bleek weer eens tijdens de Europese kampioenschappen atletiek dat er nog volop leven zit in het oude stadion.

Het plein ervoor bleef een wat problematisch geval. Het was niet echt een plein geworden, meer een uit de kluiten gewassen kruispunt. Aan de stadionzijde was dat in twee fasen opgevuld met 'de Citroëngarages', ontworpen door Wils zelf, in 1929 (het kleinere gebouw aan de zuidkant) en in 1960. Die twee panden en het stadion samen vormen een markant geheel.

Lelijke plint
Maar aan de overzijde van de Amstelveenseweg bleef het plein een lege, functieloze plek. Die wordt nu ook opgevuld, aan de noordkant met een fors blok woningen van zeven lagen in U-vorm, aan de zuidzijde met een bouwblok van vier lagen. Het woningblok past goed in de omgeving, afgezien van de lelijke plint en de minder fraaie vormgeving van de hoeken.

Het lage blok staat nog goeddeels in de steigers. De bestemming van dat blok is wat onduidelijk. Op de twee hoogste verdiepingen komt een hotel, op de benedenverdiepingen de Culina Experience. Wat is dat?

Smeltkroes
Volgens het prospectus van de projectontwikkelaar moeten we daaronder verstaan 'een dynamisch en interactief platform dat inwoners, schoolkinderen, zakenlieden, toeristen en iedereen die in smaak geïnteresseerd is, samenbrengt met producenten, boeren, ambachtslieden en koks', kortom 'een smeltkroes van recreatie, ontspanning, opvoeding en ontdekking, goed voedsel en veel entertainment'. Helder?

De voormalige Citroëngarages hebben ook een andere naam gekregen, als het aan de exploitant ligt. Dat worden de The Olympic 1931 en The Olympic 1960, en in één moeite door 'vormen deze dynamische gebouwen straks het middelpunt van het gebied rondom het Stadionplein, ofwel The Olympic Amsterdam'.

En de projectontwikkelaar wijst de geachte clientèle ook op de nabijheid van dat andere dynamische project, de Zuidas.

Lees ook: deel 1 over het Centraal Station en deel 2 over de Willemspoort.

De grote Amsterdam onbewolkt verschijnt 21 november bij Uitgeverij Bas Lubberhuizen. Paroollezers kunnen het boek nu al bestellen via parool.nl/shop voor €34,99 i.p.v. €39,99. Let op: het boek wordt eind november pas geleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden