Amsterdam onaangenaam verrast door bezuinigingen op monumenten

De gemeente Amsterdam, de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB), en particuliere bezitters van monumentale panden zijn onaangenaam verrast door het plan van het kabinet 57 miljoen per jaar te bezuinigen op monumenten.

Sinds 2010 staat de Amsterdamse grachtengordel op de werelderfgoedlijst van Unesco Beeld ANP
Sinds 2010 staat de Amsterdamse grachtengordel op de werelderfgoedlijst van UnescoBeeld ANP

Het schrappen van de fiscale aftrekbaarheid van onderhoud van monumenten raakt veel Amsterdamse particuliere eigenaren.

Wethouder Kajsa Ollongren (D66) laat weten de bezuinigingsmaatregel onverstandig te vinden. Ze wijst erop dat Amsterdam in Nederland verreweg de meeste monumenten heeft. Volgens het bureau Monumenten en Archeologie (M en A) is meer dan de helft van de Amsterdamse monumenten in particuliere handen.

Volgens Ollongren is het onderhoud van de panden in de grachtengordel ook belangrijk voor het behoud van het werelderfgoed. In de zomer van 2010 kwam de grachtengordel op de Unescolijst van werelderfgoed.

Onderhoudskosten
Er staan bijna 9000 monumenten in de stad, waarvan ongeveer 7500 rijksmonumenten, die nu nog voor fiscale aftrek in aanmerking komen als ze in particuliere handen zijn. Alleen al het centrum telt ruim 6000 rijksmonumenten. In Nederland staan ongeveer 62.000 rijksmonumenten.

Op dit moment mogen particulieren bij de belastingaangifte nog tachtig procent van de onderhoudskosten aan hun monumentale panden aftrekken; zelf dragen zij een klein deel van de kosten. Amsterdam kan niet zeggen om hoeveel particuliere eigenaren het gaat. Complexen zijn vaak als één object geregistreerd, terwijl in het pand honderden woningen van particulieren gevestigd kunnen zijn.

Monumentensubsidie
Volgens Walther Schoonenberg van de VVAB zal de bezuiniging enorme gevolgen hebben voor de staat van monumenten. "Onderhoudswerk aan monumenten is vaak heel bewerkelijk," aldus Schoonenberg. "Het onderhoud van monumenten is daardoor over het algemeen veel duurder dan dat van nieuwbouw. Het risico bestaat dat particulieren dat niet meer kunnen betalen en dan is achterstallig onderhoud het gevolg."

De fiscale aftrekbaarheid van onderhoud van monumenten kwam enkele jaren geleden in de plaats van de monumentensubsidie die voor particulieren werd geschrapt. Het bezwaar was destijds, aldus Schoonenberg, dat de overheid steeds opdraaide voor achterstallig onderhoud.

"Dat werkte dure restauraties in de hand. Goed onderhoud is goedkoper, dat bespaart veel. Als de fiscale aftrek verdwijnt, is ook de prikkel om monumenten in goede staat te houden verdwenen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden