Amsterdam omzeilt Balkenendenorm

De woordvoerder van wethouder Marijke Vos van GroenLinks (Personeelszaken) bevestigt dat de onkostenpost 'Externe krachten' toeneemt. Foto GPD Beeld
De woordvoerder van wethouder Marijke Vos van GroenLinks (Personeelszaken) bevestigt dat de onkostenpost 'Externe krachten' toeneemt. Foto GPD

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam omzeilt de Balkenendenorm door dure krachten op contractbasis in te huren. De norm schrijft voor dat ambtenaren geen hoger jaarsalaris mogen hebben dan de premier, 180.000 euro.

De stad is volgens gemeentesecretaris Henk de Jong gedwongen vaker dan voorheen 'externe grootverdieners' in te schakelen. Hij zei dit onlangs op het congres Vernieuwing bij de overheid.

De woordvoerder van wethouder Marijke Vos van GroenLinks (Personeelszaken) bevestigt dat de onkostenpost 'Externe krachten' toeneemt.

In 2008 gaf Amsterdam ruim 77 miljoen euro uit aan inhuurkrachten, tegen 525 miljoen euro aan vastesalariskosten. De gemeente kent 15.000 volledige arbeidsplaatsen (fte's), waarvan zeker drieduizend zijn ingevuld op tijdelijke of projectmatige basis. Dit is exclusief de experts die stads­delen inhuren.

De gemeente houdt zich aan de Balkenendenorm door geen ambtenaren in dienst te nemen tegen salarissen hoger dan dat van de premier. Maar daardoor moet zij uitwijken naar deskundigen op tijdelijke basis, die meer verdienen, aldus secretaris De Jong. Volgens hem dwingt de combinatie krappe arbeidsmarkt en het salarisplafond van 180.000 euro de gemeente hiertoe.

Twee maanden geleden werd bekend dat Utrecht sinds 2005 een specialist op gebied van luchtkwaliteit inhuurt voor gemiddeld 315.000 euro. Volgens De Jong is Utrecht geen uitzondering. In het blad Binnenlands Bestuur onderstreept hij dat Amsterdam vooral bij specialistische functies, zoals de experts die werken bij het Projectbureau Noord/Zuidlijn en het Afvalenergiebedrijf, dure krachten inhuurt.

Ook stadsdelen maken steeds vaker gebruik van dure inhuurkrachten. In Amsterdam-Noord is daarnaar op verzoek van de PvdA een onderzoek ingesteld. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden