Amsterdam-Noord wil stadsboerderij op sportvelden

Het dagelijks bestuur van Amsterdam-Noord wil een stadsboerderij, zo schrijft de stadsdeelkrant. Leegstaande voetbalvelden moeten als locatie dienen.

Op de Zuidas werd in 2010 tijdelijk maïs verbouwd op een braakliggend terrein. Beeld ANP
Op de Zuidas werd in 2010 tijdelijk maïs verbouwd op een braakliggend terrein.Beeld ANP

De eerste stadslandbouw moet plaatsvinden op velden van Sportpark De Melkweg. Deze stelt het stadsdeel ter beschikking voor het project 'Die boerderij komt er'. 16 studenten, van planoloog tot architect, gaan vanaf maart aan de slag om een plan te ontwikkelen voor de velden. 'Het moet een voorbeeldproject voor de stad Amsterdam worden', zegt projectcoördinator Ellen Mensink.

Het stadsdeel wil dat de projecten zelfstandig kunnen overleven en kostenneutraal zijn. De grond mag gratis bebouwd worden voor een periode van 10 tot 15 jaar.

Ook andere sportparken worden betrokken bij het plan om meer landbouw in het stadsdeel te realiseren. Zo krijgen de velden van voetbalclub D.W.V., dat deze zomer gaat fuseren met De Volewijckers, een nieuwe bestemming die in lijn ligt met het plan. Hiervoor wordt wel een andere initiatiefnemer benaderd.

Stadslandbouw is het produceren van je eigen groenten (en fruit). Volgens Noord is het dé manier om 'eten gezonder, lekkerder, duurzamer en bovendien dichterbij de mensen te brengen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden