Amsterdam nieuwe mediahoofdstad na brexit?

Amsterdam maakt grote kans op een toevoeging aan mediabedrijven die Groot-Brittannië na de brexit moeten ontvluchten om hun Europese uitzendrechten te behouden. Ook datacentra maken zich op Engeland te ontvluchten.

herman stil
De Europese uitzendrechten voor avonturier Bear Grylls, hier op pad met president Obama, zullen ook uit Groot-Brittannie moeten verhuizen Beeld afp
De Europese uitzendrechten voor avonturier Bear Grylls, hier op pad met president Obama, zullen ook uit Groot-Brittannie moeten verhuizenBeeld afp

Amsterdam mag de brexitbanken dan grotendeels mislopen, de stad maakt grote kans op de opvang van een Britse media-exodus. Om hun uitzendrechten in de EU veilig te stellen, moeten mediabedrijven die in Groot-Brittannië zijn gevestigd, massaal overstappen naar het continent.

Door brexit loopt volgens de Britse onderzoeker Expert Media Partners (EMP) ongeveer de helft van de 650 mediabedrijven in Groot-Brittannië, goed voor 12.0000 medewerkers en vijf miljoen pond media-omzet, gevaar. De bedrijven kunnen, op basis van de vergunningen die de Britse toezichthouder Ofcom heeft verstrekt, zonder extra toestemming nu in de hele EU uitzenden.

Maar zodra het land de EU verlaat, zijn de Britse uitzendrechten waardeloos. De bedrijven zullen dan in een van de overgebleven lidstaten vergunningen moeten regelen. Blijven ze in Engeland, dan zullen ze hun programma's niet langer vrijelijk naar het Europese vasteland mogen zenden.

Voorjaar
Volgens de Britse brancheorganisatie voor commerciële omroepen, CBA, moeten omroepen volgend voorjaar een keuze hebben gemaakt. "Niemand kan wachten tot het einde van de brexitonderhandelingen en dan beslissen wat te doen," aldus voorzitter Adam Minns tegen persbureau Bloomberg. "Kantoorruimte vinden, medewerkers verhuizen en technische dienst verschuiven kunnen wel een jaar vergen."

Discovery Channel, dat vanuit zijn hoofdkantoor in Londen 120 verschillende tv-kanalen naar Europa zendt en programma-licenties voor real life soaps als Pawn Stars aan Europese omroepen verkoopt, bevestigt dat het een Europese overstap overweegt.

Het Beneluxkantoor van het Amerikaanse mediabedrijf, dat ook verantwoordelijk is voor onder meer History Channel en Animal Planet, zit al in Amsterdam Noord.

Ook Disney, dat Europese kinderkanalen en licenties vanuit Londen verzorgt, overweegt een verhuizing. Daarnaast hebben Amerikaanse mediabedrijven als NBC Universal, Turner Broadcasting of de Zweedse Modern Times Group hun Europese uitvalsbasis in het Verenigd Koninkrijk.

MTV en Netflix
Amsterdam heeft een streepje voor als uitvalsbasis, omdat hier al het Europees hoofdkantoor van de Amerikaanse gigant Viacom (onder meer MTV) is gevestigd, evenals het niet-Amerikaanse hoofdkantoor van Netflix. Net als in de financiële wereld, geldt vooral Dublin als concurrent, gevolgd door Parijs.

Lees ook: Waarom komen al die beursbedrijven nu naar Amsterdam?

MTV, dochter van het Amerikaanse Viacom, is al met zijn Europese hoofdkantoor in Amsterdam gevestigd Beeld Rink Hof
MTV, dochter van het Amerikaanse Viacom, is al met zijn Europese hoofdkantoor in Amsterdam gevestigdBeeld Rink Hof

Datavlucht na Brexit

Amsterdam gooit nog op een ander vlak hoge ogen. Omdat in Groot-Brittannië opgeslagen computerdata straks niet meer valt onder de Europese Safe Harbouring Act - regels voor privacy en beheer - wordt ook een enorme data-exodus voorzien, inclusief de bijbehorende datacentra. Amsterdam geldt nu na Londen, maar voor Parijs, Dublin en Frankfurt, al als belangrijkste vestigingsplek voor datacentra.

"Direct voorbeelden zijn er nog niet," zegt directeur Stijn Grove van de Dutch Datacenter Association," maar er zijn sinds de brexit heel wat investeringen in Groot-Brittannië stilgelegd en naar het continent verplaatst."

Het gaat daarbij volgens hem niet alleen om de Europese dataregels, maar ook om fiscale zaken en personeel. "In heel Europa is een tekort aan geschoold it-personeel. Wij kunnen straks nog mensen uit landen als Bulgarije of Roemenië halen, Engeland niet meer."

Volgens Grove heeft Nederland nog voldoende ruimte voor nieuwe datacentra. "De behoefte aan data-opslag groeit sowieso, dus de plannen voor uitbreiding liggen er al. Die zal je alleen moeten versnellen als er ook nog eens heel veel brexit-data komt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden