Plus

'Amsterdam niet te begrijpen zonder kennis van slavernij'

"Je kunt Amsterdam niet goed begrijpen als je de geschiedenis van de slavernij niet kent. Dat het verhaal van onze stad anno 2017 nog steeds vanuit het witte perspectief wordt verteld, kan echt niet meer. Dat is iets om je voor te schamen."

Patrick Meershoek
De officiële start van de Black Achievement Month werd afgesloten met een dansfeest in de foyer van de Stadsschouwburg Beeld Dingena Mol
De officiële start van de Black Achievement Month werd afgesloten met een dansfeest in de foyer van de StadsschouwburgBeeld Dingena Mol

Wethouder Simone Kukenheim (Diversiteit) wond er zondagavond in de Stadsschouwburg geen doekjes om ­tijdens de opening van de Black Achievement Month. In haar toespraak maakte ze duidelijk dat het gemeentebestuur vindt dat er nog veel te verbeteren is.

Een aanzet is de bijdrage van 100.000 euro die de gemeente onlangs toezegde voor de voorbereidingen voor de komst van een museum over slavenhandel en slavernij. Hoewel nog veel onduidelijk is over het project, staat vast dat het museum in Amsterdam komt.

Genuanceerde pogingen
Maar Kukenheim wees ook op de kinderen die in het Amsterdam van nu opgroeien. Dat heel veel leerlingen in de stad in hun schoolboeken geen kind tegenkomen dat op hen lijkt, is de wethouder een doorn in het oog. Er komt geld beschikbaar voor initiatieven om dat te veranderen.

De wethouder zei zich te ergeren aan de reacties in Nederland op de volgens haar zeer genuanceerde pogingen van bijvoorbeeld Anousha Nzume, schrijfster van Hallo Witte Mensen, en psychiater Glenn Helberg, onlangs in Zomergasten, om aandacht te vragen voor de werking van uitsluitingsmechanismen in een witte samenleving.

Kukenheim: "Nederlanders zijn al niet zo blij met mensen die hun nek uitsteken, maar de reacties worden nog een stuk agressiever als het om een zwarte man of vrouw gaat."

Bewustwording
De wethouder vertelde zich bewust te zijn van de voordelen van een witte huid. "Er gaan meer deuren open."

De Black Achievement Month die dit weekeinde is begonnen, moet een bijdrage leveren aan die bewustwording. Met exposities, voorstellingen, lezingen en debatten worden zwarte talenten en rolmodellen aan een breed publiek voorgesteld.

"Wij herschrijven het verhaal van Nederland," zei directeur Antoin Deul van het slavernij-instituut Ninsee, dat het initiatief heeft genomen voor het evenement. Het zijn de zwarte talenten die volgens hem kunnen bijdragen aan een land van inclusiviteit, vrijheid en creativiteit.

Oud koloniaal systeem
Het Nederland van nu omschreef Deul als een oud koloniaal systeem dat kraakt in zijn voegen. "Het systeem is niet in staat zichzelf te vernieuwen en naar een hoger moreel plan te tillen. In plaats daarvan grijpt het terug op gevaarlijke sentimenten uit het verleden."

De openingsavond liet een staalkaart zien van zwart talent, variërend van bariton Anthony Heidweiller tot Daniel Robert Silva, danser bij het Nationaal Ballet die een choreografie van eigen hand uitvoerde. De Amsterdamse theatergroep Untold bracht met opzwepende dans en muziek een ode aan de Afrikaanse identiteit. Na afloop kon er worden gedanst in de foyer van de schouwburg.

Lees hier alles over de Black Achievement Month l Het volledige programma

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden