Amsterdam niet meer beste stad om te wonen als millennial

Amsterdam is voor millennials niet meer de beste stad om in te wonen. Amsterdam staat nu op de vierde plaats, achter Berlijn, Montreal en Londen.

Voor persoonlijke vrijheid scoort Amsterdam een 10 uit 10. Beeld anp
Voor persoonlijke vrijheid scoort Amsterdam een 10 uit 10.Beeld anp

In 2017 was de stad volgens huizenverhuurwebsite Nestpick nog 'de beste plek ter wereld' voor mensen die zijn geboren tussen 1980 en 2000.

Nestpick rangschikte 110 steden. Bij de samenstelling wordt gekeken naar thema's die millennials belangrijk vinden: werkgelegenheid, betaalbaarheid, de tolerantie in de stad en of er plezier valt te maken.

Amsterdam scoort goed op lhbt-vriendelijkheid, het aantal festivals en start-ups en de goede werkgelegenheid. Voor persoonlijke vrijheid krijgt Amsterdam zelfs een 10 uit 10.

De slechte betaalbaarheid van woningen en de hoge voedselprijzen maken de stad weer wat minder aantrekkelijk. Ook de lage internetsnelheid is een reden om niet naar Amsterdam te verhuizen.

Vraagtekens
Een aantal opmerkelijke stijgers en dalers vergeleken met dezelfde lijst vorig jaar: het werkgelegenheidscijfer is gestegen van een 4,0 naar een 7,6. Het transportcijfer, gebaseerd op de beschikbaarheid van openbaar vervoer, Uber en deelfietsen, is gedaald van een 8,0 naar een 5,7.

En mede door het lage aantal vrouwelijke managers en politici is het cijfer voor gendergelijkheid gedaald naar een 5,5.

Bij de totstandkoming van de lijst kunnen ook vraagtekens worden gezet. Een goed cijfer voor toerisme kan een stad krijgen door veel toeristen te trekken. Of jonge Amsterdammers de vele toeristen als positief ervaren is nog maar de vraag.

Het stijgende aantal toeristen in Amsterdam levert in deze lijst in elk geval nog een positieve notering op. Het toerisme in Amsterdam wordt beoordeeld met een 8,7.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden