Amsterdam negeert kabinetsbesluit en geeft statushouders toch voorrang

Amsterdam negeert het kabinetsbesluit van vrijdag om statushouders niet langer automatisch voorrang te geven bij het krijgen van een sociale huurwoning.

Laurens Ivens, wethouder Wonen in Amsterdam. Beeld FOTO LUUC OEVER
Laurens Ivens, wethouder Wonen in Amsterdam.Beeld FOTO LUUC OEVER

Wethouder Laurens Ivens (Wonen) meldt aan Het Parool dat Amsterdam statushouders gewoon snel een huis blijft aanbieden.

"De maatregel van het kabinet verrast ons niet," aldus Ivens in een eerste reactie op het kabinetsbesluit om gemeenten het laatste woord te geven over het opvangen van statushouders.

"Deze maatregel lost voor Amsterdam helaas niets op," stelt de wethouder. "Het kabinet wijzigt niets in de taakstelling en doet geen voorstellen waardoor wij statushouder sneller en beter kunnen huisvesten."

Amsterdam blijft wat hem betreft statushouders urgent verklaren en met voorrang in woningen plaatsen. "De Vereniging van Nederlandse gemeenten noemde het kabinetsbeleid eerder al 'symboolpolitiek' en een 'schijnoplossing'."

Steun
De visie van wethouder wordt breed gesteund door de Amsterdamse gemeenteraad. Ruim een maand geleden besloot de raad, vooruitblikkend op dit rijksbeleid dat al aanstaande was, dat Amsterdam van de vrijgekomen woningen zeventig procent blijft toebedelen aan Amsterdamse woningzoekenden, en dertig procent aan voorrangsgroepen, inclusief statushouders. Dit zijn mensen die niet zelfstandig een woning kunnen zoeken.

De meeste fracties in de raad, met SP, PvdA en GroenLinks voorop, herhalen vrijdag dat ze betreuren dat het kabinet heeft besloten statushouders niet langer bij voorrang huizen te geven.

GroenLinks-fractieleider Rutger Groot Wassink: "Dit is heel erg slecht nieuws, omdat het gevolg van maatregel merkbaar is in Amsterdam. Als landelijk minder statushouders worden opgenomen, blijven de asielzoekerscentrum vol zitten. Door die verstopping is er straks in Ter Apel geen ruimte voor de vluchtelingen uit de noodopvang. Dan blijven die mensen dus ook hier in Amsterdam. De hele doorstroming komt in geding."

Ook Reinier van Danzig D66 spreekt van een 'stom' kabinetsbesluit. "Dit is heel erg slecht voor de doorstroming."

'Juist goed'
De VVD laat weten het juist goed te vinden dat het kabinet het beleid rond statushouders meer aan de lokale gemeenten overlaten. De fractie spreekt van maatwerk. De VVD is de enige Amsterdamse raadsfractie die zelf een maximum wil stellen aan de aantallen vluchtelingen die in Amsterdam worden opgevangen.

Raadslid Daniël van der Ree. "Wij willen dat binnen de dertig procent woningen die worden gereserveerd voor medisch-urgenten, stadsurgenten, daklozen en zo meer, inclusief statushouders maximaal 7,5 procent van de huizen naar statushouders gaan. Vorig jaar was dat 9 procent en dan is toch sprake van verdringing op de woningmarkt en dat is beslist ongewenst."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden