Update

Amsterdam neemt in stijl afscheid van Grootveld

De kist van Grootveld voer op een vlot door de grachten en over de Amstel naar begraafplaats Zorgvlied. Foto ANP Beeld
De kist van Grootveld voer op een vlot door de grachten en over de Amstel naar begraafplaats Zorgvlied. Foto ANP

AMSTERDAM - Amsterdam heeft zaterdag afscheid genomen van de overleden kunstenaar, zelfverklaard magiër en voorloper van de provo's Robert Jasper Grootveld. De uitvaart had volledig in zijn stijl plaats.

De bijeenkomst begon bij het beeld Het Lieverdje op het Spui. Grootveld hield daar in de jaren zestig zijn beroemde happenings, waarbij hij verkleed en geschminkt foeterde op onder meer de tabaksindustrie. Zijn kist werd drie keer rond het beeld gedragen, terwijl omstanders 'hie ha happening' riepen.

In de Doopsgezinde Singelkerk was een herdenkingsbijeenkomst met toespraken. "Jasper is eigenlijk een soort Jezus van de vrijheidsbeweging in Amsterdam geworden'', zei oud-provo Roel van Duijn. ,,Hij was het lopende vuurtje dat de mensen aanzette. Hij stookte altijd goed de boel op.''

Een andere voormalige provo, Luud Schimmelpenninck, noemde de boodschap van Grootveld "waar en overtuigend''. "Zonder Jasper was het imago van provo niet geworden wat het is geworden.'' De circa tweehonderd aanwezigen reageerden op de toespraken met instemmend geschreeuw en staande ovaties.

Vervolgens voer de kist van Grootveld op een vlot door de grachten en over de Amstel naar begraafplaats Zorgvlied. De kunstenaar haalde namelijk de landelijke pers toen hij in de jaren vijftig op een zelfgebouwd vlotje door Amsterdam voer. Ook was hij een van de bedenkers van in het water drijvende tuinen.

Circa twintig andere bootjes begeleidden de voorloper van de provo's zaterdag. Andere belangstellenden volgden de 'begrafenisstoet' op de fiets.
De organisatoren gingen tijdens de uitvaart nog met de pet rond en verkochten portretten van Grootveld om de begrafenis en het graf te kunnen betalen. Eric Duivenvoorden, biograaf van de kunstenaar en medeorganisator, had het geld nog niet geteld, maar zei dat het er "goed'' uitzag.

Grootveld overleed vorige week donderdag op 76-jarige leeftijd in een verpleeghuis in Amsterdam. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden