Amsterdam natste plek in Nederland

Nergens in Nederland regende het in de maand juli zoveel als in Amsterdam. Met maar liefst 155,1 millimeter neerslag staat de hoofdstad officieel te boek als de natste plek in het land. Het gebied West-Brabant volgt Amsterdam op de voet met 154,7 millimeter neerslag. Dat bevestigt meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza.

Amsterdammers in de regen. Beeld ANP
Amsterdammers in de regen.Beeld ANP

De grote hoeveelheid neerslag in de hoofdstad is gemeten in de periode van 1 juli tot en met 17 juli. Volgens Severin zijn het echter voornamelijk de hoosbuien van afgelopen zaterdag die ertoe hebben geleid dat Amsterdam de titel van natste plek op zijn naam mag schrijven. 'Toen viel er zeker 25 tot 40 millimeter regen. Amsterdam had zaterdag te kampen met behoorlijke overlast, terwijl het in het zuiden van het land tamelijk droog bleef', aldus Severin.

Toch is het met het weer in de hoofdstad over het algemeen niet zo slecht gesteld, weet de meteoroloog te vertellen. 'Dat het nu zo nat is, is gewoon toeval. Dat heeft te maken met de koers van de buien. Als echter naar het hele zomerseizoen wordt gekeken, valt het in Amsterdam best mee. Daar hebben we nauwelijks een neerslagoverschot gemeten.' In de regio Amsterdam viel er, buiten juli, dus niet meer regen dan normaal.

Problemen in de stad
Desondanks ervaren diverse Amsterdammers enorme hinder van de neerslag van de afgelopen weken. Zo dreigt het Kwakoefestival niet door te gaan en is er onlangs een protestactie gestart tegen het slechte weer in de hoofdstad. Bij de brandweer kwamen afgelopen zaterdag zeker 500 meldingen binnen vanwege ernstige wateroverlast. De Piet-Heintunnel is toen zelfs enige tijd afgesloten geweest vanwege water op het wegdek.

De neerslag in Nederland in de maand juli. Beeld KNMI
De neerslag in Nederland in de maand juli.Beeld KNMI
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden