Amsterdam Museum zoekt zwarte rolmodellen uit de stad

Humberto Tan, balletdanseres Michaela dePrince, maar net zo goed een moeder uit de buurt. Het Amsterdam Museum wil voor de nieuwe tentoonstelling 'Zwart Amsterdam' zwarte, Amsterdamse rolmodellen bijeenbrengen in een tentoonstelling. 

Een werk van straatkunstcollectief Kamp Seedorf dat in 'Zwart Amsterdam' te zien zal zijn.Beeld Amsterdam Museum

De tentoonstelling, die vanaf 7 oktober te zien zal zijn, is onderdeel van de serie Ontmoet Amsterdam. Die ging vorig jaar van start met een expositie over transgenders. De bedoeling is dat de serie elke keer de stad belicht vanuit een ander perspectief.

"Toen ik kunstgeschiedenis en museumstudies studeerde viel het me op dat zwarte mensen in tentoonstellingen bijna altijd worden weergegeven als 'de ander'," zegt conservator Imara Limon. "Ik herkende mezelf daar helemaal niet in. Ik vroeg me altijd af: gaat dit over mij, gaat dit over mijn Surinaamse wortels? Hebben wij zelf ook iets in zo'n tentoonstelling te zeggen?"

Kwaku
Voor Zwart Amsterdam is het de bedoeling dat het museum onder zwarte Amsterdammers op zoek gaat naar rolmodellen. Zo gaat het museum op zondag 31 juli op Kwaku bezoekers vragen wie zíj vinden dat er in de tentoonstelling moet komen.

Eerder deed het museum dat op Keti Koti. Op 7 augustus is er nog een speciale middag in het museum waarop mensen genomineerd kunnen worden.

"We gaan echt naar de mensen toe," zegt Limon. "Je kunt zo'n oproep op de website plaatsen, maar dan krijg je een overwegend wit publiek dat reageert en dat zijn de mensen die musea doorgaans al weten te bereiken. We willen voornamelijk voorbeelden horen uit de gemeenschap zelf, omdat we dan ook andere namen te horen krijgen."

Collectie
Het museum heeft zelf verschillende werken in de collectie die gebruikt kunnen worden in de tentoonstelling.

Er zal straks werk te zien zijn van straatkunstenaarscollectief Kamp Seedorf, van beeldend kunstenares Iris Kensmil en actrice en kunstenares Nola Hatterman (1899-1984). Verder is het de bedoeling dat mensen zelf voorwerpen aandragen.

"Dat kan van alles zijn," zegt Limon. "Want we willen niet alleen BN'ers in de tentoonstelling hebben. Het kan ook bijvoorbeeld een foto zijn van iemands moeder of een bijzonder persoon uit de buurt. Uiteindelijk brengen we dan alles samen."

Medewerkers van het Amsterdam Museum zijn op zondag 31 juli te vinden op Kwaku met een pop-up-museum en een debat. Nominaties voor Zwart Amsterdam kunnen ook worden ingestuurd naar zwart@amsterdammuseum.nl.

Portret van Elisabeth Samson uit de serie Out of History (2013) - Iris KensmilBeeld Amsterdam Museum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden