Amsterdam Museum toont tapijt met 179 nationaliteiten

In het Amsterdam Museum is vanaf vrijdag een 40 meter lang tapijt te zien met daarop kenmerken van alle 179 nationaliteiten die de hoofdstad rijk is. Kunstenaar Barbara Broekman ontwierp het tapijt vanuit de gedachte dat de verscheidenheid aan culturen in de stad een aanwinst is, in plaats van een probleem.

Artist impression - Tapijt 'Mijn Stad: een feest van verscheidenheid' Beeld Sophie van der Salm
Artist impression - Tapijt 'Mijn Stad: een feest van verscheidenheid'Beeld Sophie van der Salm

'Mijn Stad: een feest van verscheidenheid' heet het tapijt dat in de Schuttersgalerij van het museum getoond zal worden. Broekman, die in haar werk vooral gebruikmaakt van textiel, probeerde met het tapijt de culturele verschillen tussen de diverse nationaliteiten aan te kaarten. De kunstenares deed hiervoor uitgebreid onderzoek naar textiel uit alle verschillende herkomstlanden.

Uit de variëteit aan kleding, tapijten, vlaggen, tafelkleden en hoofddeksels die ze aantrof, koos Broekman steeds één kenmerkend detail. Doorslaggevend in haar keuze was de herkenbaarheid van het herkomstland. In het kunstwerk zijn onder andere de landen Kameroen, Servië, Congo, Bulgarije, Australië, Cambodja, Zambia, Frankrijk, Zwitserland en Marokko opgenomen.

Met de toevoeging van het tapijt geeft het museum volgens Broekman een nieuwe invulling aan de veelkleurigheid van de stad.

Onderdeel van de loper met landsnamen Beeld Sophie van der Salm
Onderdeel van de loper met landsnamenBeeld Sophie van der Salm
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden