Amsterdam moet verder zonder culinair geweten

Johannes van Dam, de bekendste culinaire journalist van Nederland, is woensdagavond overleden. Van Dam is aan de gevolgen van diabetes overleden. Hij is 66 jaar geworden.

Van Dam bladerend in zijn magnum opus in oktober vorig jaar.Beeld anp

Van Dam was de onbetwiste voedselautoriteit van Nederland. Sinds 1989 werkte hij voor Het Parool, waar hij wekelijks onder andere de restaurantrecensie Proefwerk verzorgde. Hij werd gevreesd en bewonderd om zijn messcherpe pen, zijn enorme kennis van zaken en zijn smakelijke betweterigheid.

De invloed die Van Dam heeft gehad op de Nederlandse gastronomie, op de kwaliteit en het aanbod van restaurants en de culinaire journalistiek, is bijna niet te overschatten. Kritisch, gevat en met een oneindige honger naar kennis wijdde hij zich aan de gastronomische opvoeding van Nederland. 'Ik ben geen receptionist maar een rechercheur,' placht hij te zeggen, 'geen recipe writer maar een food writer.' Zijn verzamelde stukken, de Dikke van Dam, werd binnen de kortste keren een standaardwerk voor zowel thuiskoks als nieuwsgierige chefs. Ook bezat Van Dam samen met Joop Witteveen en Bart Cuperus een uitgebreide en gespecialiseerde gastronomische bibliotheek van zo'n 60.000 titels. Deze komt in het bezit van Bijzondere Collecties van de UvA.

Van Dam leed al lang aan diabetes en kreeg in juni een hartaanval, gevolgd door complicaties. Na elf weken in het OLVG besloot hij dinsdag in samenspraak met zijn artsen de behandeling te staken. Hij was geen man voor concessies, tot het einde aan toe.

Lees hier de laatste recensies die Van Dam voor Het Parool schreef.

Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden