Plus

'Amsterdam moet veel meer doen tegen de drukte'

Amsterdammers vinden het te druk en merken weinig van de maatregelen die de gemeente heeft genomen tegen de overlast. De Rekenkamer pleit voor een duidelijke koers en meer kennis.

Drukte in de Amsterdamse binnenstad. Beeld anp
Drukte in de Amsterdamse binnenstad.Beeld anp

De gemiddelde Amsterdammer weet heus wel dat drukte bij de stad hoort. Toch vindt bijna iedereen in de stad het erg druk of te druk, blijkt uit onderzoek van de Rekenkamer. Slechts 3 procent van de ondervraagden durft het nog aan om de stad als 'tamelijk rustig' te omschrijven.

Niet alleen de bewoners in de binnenstad ervaren drukte om zich heen. Ook in De Baarsjes, De Pijp, delen van Zuid en zelfs in Osdorp vinden mensen dat het best wat minder kan.

"De drukte is explosief," zegt Jan de Ridder van de Rekenkamer, die de feiten en cijfers op een rijtje heeft gezet in een onderzoek naar de aanpak van de drukte in de stad. "Niet alleen het toerisme is hard gegroeid, maar ook de bevolking van de stad."

De meerderheid van de ondervraagde Amsterdammers vindt dat de gemeente te weinig doet om de drukte te bestrijden. Het college betrekt de bewoners onvoldoende bij het maken van de plannen.

Lastig probleem
De Ridder vindt dat het gemeentebestuur de drukte aanvankelijk heeft onderschat. Het heeft te lang ingezet op de economische voordelen van het toerisme.

Amsterdam moest vooral gastvrij zijn, stond in het document Stad in Balans, dat in 2015 is opgesteld en nog altijd de leidraad vormt van het beleid. Een strijdkreet tegen het massatoerisme ontbreekt. In 2015 beschouwden met name D66 en VVD de drukte nog vooral als buitenkans voor winkeliers en de lokale economie.

De Ridder zegt dat de aanvankelijke onderschatting 'voorstelbaar' is. De drukte is een lastig probleem, wil hij maar zeggen. Bovendien komt Amsterdam nog maar net uit een economische crisis, dus is het niet gek dat de gemeente in eerste instantie vooral keek naar economische voordelen. De positieve kanten van toerisme zijn makkelijk te ontdekken: economische groei, werkgelegenheid.

De lasten zijn veel lastiger te ontwaren, want wanneer is duidelijk dat drukte leidt tot verschraling van de leefbaarheid? Inmiddels is wel duidelijk dat de drukte leidt tot minder leefbaarheid in de stad, zegt De Ridder.

Niet consistent
Onder druk van de publieke opinie is het stadsbestuur overgegaan tot maatregelen, zoals een strenger hotelbeleid en spreiding van evenementen. Burgemeester Eberhard van der Laan verkondigde in oktober het nieuwe geluid: als Amsterdam niet in actie komt tegen de drukte, kan de stad aan zijn eigen succes ten onder gaan.

Het is goed dat het college zich zichtbaar en hoorbaar herpakt, vindt De Ridder. Maar de aanvankelijke visie in Stad in Balans is nog niet aangepast. Nieuwe maatregelen tegen drukte sluiten hierdoor niet aan, waardoor de maatregelen niet consistent zijn.

De Ridder pleit ervoor een duidelijke koers uit te stippelen en concrete doelen vast te stellen. Voldoende kennis van de problemen die drukte met zich meebrengen, ontbreekt. Het team dat zich hiermee bezighoudt, is te klein.

De gemeente moet zich volgens de Rekenkamer meer verdiepen in de problematiek en meer kennis vergaren. Het college moet zijn visie aanpassen, burgers meer betrekken en het team dat de drukte bestrijdt, versterken.

NIEUWE MAATREGELEN

De aanpak van de drukte gaat een nieuwe fase in, schrijft het college in een reactie op het rapport van de Rekenkamer. Het gemeentebestuur kondigt direct nieuwe maatregelen aan.

In het Wallengebied is geen ruimte meer voor pleziervaart. Voor touringcars gaat op bepaalde routes in het centrum een inrijverbod gelden. Dit komt boven op het voornemen van stadsdeel Centrum om haltes te schrappen voor deze toeristenbussen.

Amsterdam gaat na de bierfiets ook de strijd aan met Segways, fietstaxi's en andere bijzondere vervoersmiddelen waarop toeristen zich in grote groepen door het centrum kunnen verplaatsen. Het college wil onderzoeken hoe het deze voertuigen aan banden kan leggen. Een bierfietsverbod is onlangs door de rechter uitgesteld.

Ook komt er een onderzoek naar een verdere verhoging van de toeristenbelasting. Deze heffing gaat volgend jaar al omhoog in de drukke gebieden. In de rustigere wijken gaat die juist omlaag.

De gemeente komt met voorstellen voor nieuwe culturele instellingen aan de rand van de stad en gaat op zoek naar nieuwe evenemententerreinen in de regio, in het kader van de spreiding van de drukte. Crowdmanagement moet de menigte in de binnenstad beter langs de overvolle gebieden leiden.

Deze nieuwe maatregelen komen boven op al eerder aangekondigde acties. Zo werkt Amsterdam aan de verplaatsing van de cruiseterminal, is een team van 140 handhavers samengesteld om de overlast in de binnenstad te lijf te gaan en heeft de gemeente een overeenkomst gesloten met Airbnb om illegale vakantieverhuur aan te pakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden