Opinie

'Amsterdam moet strijden tegen Jodenhaat'

De aanpak van antisemitisme moet een nieuw speerpunt voor het bestuur van Amsterdam worden, stellen Jan Paternotte en Bart Vink.

null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller

Niet eerder sinds 1945 werd Jodenhaat zo zichtbaar in ons land. De agressieve haatkreten ('Dood aan de Joden') bij verschillende demonstraties wakkerden velen angst aan, niet alleen de naar schatting vijftigduizend Nederlandse Joden. Vorig week sprak premier Rutte met Joodse organisaties. Belediging, bedreiging en geweld tegen Joden waren daarvoor de aanleiding.

Het is hoog tijd voor actie. Niet alleen nationaal, maar juist ook in Amsterdam met haar traditie als toevluchtsoord voor groepen en individuen die vanwege hun geloof of ideeën elders niet welkom zijn. Amsterdam is een stad van diverse niet-gelovigen, moslims, christenen en joden. Dat is iets om trots op te zijn.

Nieuw onrecht voorkomen
Slechts één keer was de stad allesbehalve een vluchtoord. Tienduizenden Joodse Amsterdammers werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de gemeentepolitie opgepakt om afgevoerd en door de nazi's vermoord te worden. Van de tachtigduizend Joodse mannen, vrouwen en kinderen overleefden enkele duizenden. De gemeente zet zich in om onterechte erfpachtboetes alsnog terug te geven. Om nieuw onrecht te voorkomen is nu ook inzet nodig.

Natuurlijk laat het niemand onberoerd als burgers slachtoffer worden van geweld of terreur in Gaza, Syrië, Irak, Israël of waar ook. Demonstraties daartegen horen bij Amsterdam. Maar nooit mag dat worden omgezet in oproepen tot haat en geweld tegen mensen vanwege hun levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of welke grond dan ook. We rekenen Amerikanen in Amsterdam niet de martelingen in Guantánamo Bay aan.

Wake-up call
We houden Amsterdamse Russen niet verantwoordelijk voor het ondergraven van de veiligheid in Oekraïne en Georgië. Een negatief oordeel over bepaalde Israëlische acties is dus ook geen vrijbrief om Joden te belagen. Burgemeester Van der Laan trok terecht een heldere grens bij de recente demonstratie en gaf tegelijkertijd ruimte aan de vrijheid aan meningsuiting.

Uit angst verbergen steeds meer Joden in Amsterdam weer wie ze zijn. Het zou veiliger zijn je identiteit thuis te laten, maar niemand wil zijn identiteit verstoppen. Het recente geweld en de talrijke bedreigingen tegen Joodse Amsterdammers zijn voor ons een wake-up call. Er is meer nodig dan symbolische beveiligingshuisjes bij Joodse scholen. Het gaat bijvoorbeeld om: een alerte, met het onderwerp vertrouwde politie, echte beveiliging en projecten die alle Amsterdammers (en de scholen) beter bekend maken met Joods Amsterdam.

Een tolerante stad geeft antisemitisme geen plek en geeft iedereen de ruimte zichtbaar zichzelf te zijn. Juist nu moet Amsterdam de aanpak van antisemitisme tot een speerpunt maken.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden