Opinie

'Amsterdam moet Koningsdag afschaffen'

Het vieren van Koningsdag is een bevestiging van het bestaansrecht van de monarchie. Dit past volgens Kevin Levie, politiek blogger en web­developer, niet bij het progressieve Amsterdam.

Actievoerders op de Dam willen een gesprek met koning Willem-Alexander, tijdens de troonswisseling in 2013. De politie voerde die dag activiste Joanna van der Hoek af. Beeld anp
Actievoerders op de Dam willen een gesprek met koning Willem-Alexander, tijdens de troonswisseling in 2013. De politie voerde die dag activiste Joanna van der Hoek af.Beeld anp

Sinds de massale festivals enkele jaren geleden naar de rand van de stad werden verplaatst, zouden in het centrum alleen nog kleinschalige evenementen zijn op Koningsdag.

Naast mijn huis wordt zo'n 'kleinschalig' feestje georganiseerd voor 2000 bezoekers, en tegenover mij kunnen dronken opvarenden van bootjes hun behoefte doen op een 'toileteiland'.

Die overlast is nog niets vergeleken met die in bijvoorbeeld de Jordaan. Vorig jaar smeekten de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad tevergeefs om voor Koningsdag niet langer een geluidsnorm van 95 decibel te hanteren: dat volume betekent dat de geluidsoverlast zo groot is, dat mensen in hun eigen huis niet meer met elkaar kunnen praten.

Hossende oranje massa's
We hebben het dan nog niet over de miljoenen die inzet van politie en handhaving en het schoonmaken van de stad achteraf kosten; over de 176 mensen die vorig jaar op Koningsdag werden gearresteerd (waarvan drie omdat ze een agent verwondden); of over de onmogelijkheid om de stad in te komen of uit te gaan.

Amsterdam is al steeds meer een pretpark voor toeristen, maar op Koningsdag is het helemaal één grote speeltuin voor hossende oranje massa's.

Meepraten? Graag, dat kan onder dit bericht op Facebook.

Voor iedere Amsterdammer die Koningsdag viert, is er dan ook minstens één Amsterdammer die op deze dag de stad ontvlucht, of grote delen van de stad mijdt als de pest.

Zou het gaan om een feest dat daadwerkelijk bij de identiteit van de stad past, dan zou enige overlast wellicht nog te verdedigen zijn. Bijvoorbeeld de Pride, die ook zo'n 400.000 bezoekers trekt.

Tegen de vercommercialisering van dat evenement wordt terecht geprotesteerd, maar de kernboodschap van de Pride- die van de vrijheid om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt - is er één die wel bij uitstek hoort bij de progressieve, open, tolerante stad die Amsterdam zo graag wil zijn.

Gefeliciteerd Willempie
Voor Koningsdag geldt precies het tegendeel. Iedereen die 'gefeliciteerd Willempie' roept met een opblaaskroontje op zijn hoofd, bevestigt daarmee publiekelijk het bestaansrecht van de monarchie.

Die monarchie is niet alleen archaïsch en ondemocratisch, maar kost ons jaarlijks ook bakken met geld: 345 miljoen, becijferde het Republikeins Genootschap deze week. Willem-Alexander laat zich weliswaar niet in met gebedsgenezers of SS-leden, zoals zijn voorgangers, maar in ruil voor wetten ondertekenen en biertjes drinken met Poetin is het een flink bedrag.

Kevin Levie: Politiek blogger en web ­developer Beeld Menno Janssen
Kevin Levie: Politiek blogger en web ­developerBeeld Menno Janssen

Al hebben veel Nederlanders misschien urgentere zaken aan hun hoofd dan onze staatsvorm: het is idioot dat iemand macht en geld heeft vanwege wie zijn ouders waren, en het is veel democratischer om de koning met vervroegd pensioen te sturen en van Nederland een republiek te maken.

Nooit ter discussie
Treurig genoeg wordt juist in het vooruitstrevende Amsterdam jaarlijks 's lands grootste en meest ontspoorde feestje ter ere van het koningshuis gevierd.

Dit feestje wordt, ondanks de progressieve meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad, zelden of nooit politiek ter discussie gesteld. Het is hoog tijd om dat wél te doen: want als Amsterdam de eerste stad is die Zwarte Piet in de ban doet, waarom zouden we dan niet ook voorop kunnen lopen in het verwerpen van de achterhaalde monarchie?

Daarmee zou het nieuwe stadsbestuur aan de slag moeten. Als eerste door de geluids- en andere overlast voor bewoners vanaf volgend jaar in te dammen, en geen vergunningen meer te verstrekken voor grote evenementen op Koningsdag.

Het linkse smaldeel van de gemeenteraad kan in plaats daarvan het initiatief nemen voor een jaarlijkse manifestatie vóór de republiek.

Ten tweede moeten Amsterdamse basisscholen niet meer deelnemen aan de Koningsspelen: kinderen ritmisch laten bewegen ter ere van het staatshoofd doen ze maar in Noord-Korea.

Tot slot moet Amsterdam eisen dat het Paleis op de Dam weer gebruikt kan worden waarvoor het gebouwd is: als stadhuis van onze stad. Weg met de koning, en om te beginnen weg met de uitwassen van de monarchie in Amsterdam!

Volg alles over Koningsdag in Amsterdam in ons Koningsblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden