'Amsterdam moet inzetten op kunstmatige intelligentie'

Amsterdam moet zich profileren als centrum van kunstmatige intelligentie, zegt Wouter Bos. Hij adviseert de gemeente Amsterdam bij het aantrekken van bedrijven in de gezondheidsindustrie.

null Beeld Jop van Kempen
Beeld Jop van Kempen

Wageningen heeft de voedingsmiddelen en agrocultuur, Eindhoven heeft de technologie en Amsterdam heeft de kunstmatige intelligentie. Althans, dat is het economische imago van de stad als het aan Wouter Bos ligt.

"Kunstmatige intelligentie vormt de hoeksteen voor de gezondheidsindustrie die Amsterdam wil aantrekken. Zowel de Universiteit van Amsterdam als de Vrije Universiteit biedt opleidingen kunstmatige intelligentie aan," aldus Bos.

Vestigingsbeleid
Bos is door de gemeente gevraagd om mee te denken over het vestigingsbeleid voor bedrijven in de gezondheidssector. In de Stopera is de komst van het Europese geneesmiddelenbureau EMA aangegrepen om meer bedrijven aan te trekken in de gezondheidssector.

"Bos is zeer geschikt als adviseur," aldus wethouder Kock (Economische Zaken). "Als oud-bestuursvoorzitter van het VUmc kent hij de zorg, maar ook de universitaire wereld. Dat EMA naar Amsterdam is gekomen is voor een groot deel de verdienste van Bos."

UMC
Donderdag opende Sanofi een kantoor in Amsterdam. Het Franse farmabedrijf sloot de vestigingen in Naarden en Gouda en zetelt nu met ongeveer 500 mensen pal naast het Amsterdam UMC, locatie AMC. Als adviseur en ambassadeur van de gemeente sprak Bos bij die opening.

De rol die Bos voor Amsterdam ziet weggelegd, sluit ook aan bij de functie die hij volgend jaar zal bekleden. Bos wordt bestuursvoorzitter van Invest-NL, een staatsbank die verduurzaming nastreeft met publiek-private investeringen.

De staatsdeelneming zal jonge bedrijven ondersteunen die bijvoorbeeld het energieverbruik of de kooldioxide-uitstoot willen terugdringen. "Het gaat om bedrijven die moeite om volledig te worden gefinancierd vanuit commerciële partijen, omdat de winstgevendheid te weinig is gegarandeerd," aldus Bos. Ook in die sector zijn werknemers met verstand van kunstmatige intelligentie van harte welkom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden