Amsterdam moet extra bezuinigen, miljoenentekort dreigt

Amsterdam moet extra bezuinigen om de gevolgen van de decentralisaties op te vangen. Als de gemeente niets doet, dreigt in 2020 een tekort te ontstaan van 15 miljoen euro. Dat zegt wethouder Udo Kock.

Udo Kock (midden) tijdens de installatie in de Amsterdamse gemeenteraad. Volgens de wethouder gaan de decentralisaties veel duurder uitpakken. Beeld anp
Udo Kock (midden) tijdens de installatie in de Amsterdamse gemeenteraad. Volgens de wethouder gaan de decentralisaties veel duurder uitpakken.Beeld anp

Uit een kosten-batenanalyse die de wethouder Financiën heeft laten uitvoeren, blijkt dat de decentralisaties veel duurder uitpakken voor de gemeente dan werd gedacht. Daarom moet Amsterdam de komende jaren 'aanvullende keuzes maken om de decentralisaties betaalbaar te houden', laat hij weten. Dit betekent niet dat er minder zorg geleverd wordt; Kock hoopt vooral geld te besparen door efficiënter werken.

Gemeenten zijn sinds dit jaar verantwoordelijk voor de uitvoering van de Jeugdwet, de AWBZ en de Participatiewet. Voorheen lagen die taken bij de rijksoverheid. In het coalitieakkoord is al vastgelegd dat Amsterdam 70 miljoen euro extra beschikbaar stelt om de effecten van de operatie het hoofd te bieden.

Overgangsjaren
Ook is er een noodfonds van 62 miljoen euro voor het opvangen van onverwachtse tegenvallers. Maar dat fonds biedt geen oplossing voor structurele tekorten.

Dit jaar en volgend jaar zijn nog zogenoemde overgangsjaren, maar daarna zijn de bezuinigingen vanuit het rijk groter. Bovendien nemen de zorgkosten naar verwachting toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden