Plus

Amsterdam moet belofte inlossen: hoeveel uur is ‘een schoon huis’?

Vorig jaar tikte de rechter de gemeente Amsterdam op de vingers over het WMO-beleid. Wethouder Simone Kukenheim (Zorg) beloofde een beleidsaanpassing, maar wacht op een wetswijziging door de minister.

Simone Kukenheim. Wethouder wacht op een beleidswijziging uit Den Haag.Beeld ANP

Grote verbazing bij Anton Witzen. ­Vorige maand kreeg de 72-jarige ­lichamelijk beperkte Amsterdammer een brief van de gemeente over de nieuwe schoonmaakafspraken in zijn appartement. Waar stonden de uren, vroeg Witzen zich af? Nergens kon hij het exacte aantal schoonmaakuren terugvinden dat de gemeente hem vergoedt. Hij las slechts dat hij ‘een schoon huis’ kreeg.

Dit is onjuist, wist Witzen. Vorig jaar voerde hij met Cliëntenbelang en ­advocaat Matthijs Vermaat al een ­juridische procedure tegen de gemeente over het aantal uren. Hij won.

Concrete uren

Vanwege pijnlijke en invaliderende gewrichtsklachten als gevolg van een aangeboren aandoening heeft de 1,50 meter lange Witzen recht op gemeentelijke hulp bij het schoonmaken van zijn appartement, vastgelegd in de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Daarom stuurde de ­gemeente schoonmakers van Tzorg bij hem langs, met de opdracht: ‘een schoon huis’.

Witzen wilde een concreet aantal schoonmaakuren horen. En hij vond dat de gemeente de verantwoordelijkheid moest nemen voor een schoon huis, niet een ingehuurd schoonmaakbedrijf. Op beide punten gaf de rechter hem gelijk. Dankzij de ­uitspraak kreeg Witzen voortaan 3,5 schoonmaakuren, in plaats van 2,5 uur.

Beleidsaanpassing

Witzens gang naar de rechter had gevolgen voor alle Amsterdammers met schoonmaakhulp, erkende ook wethouder Kukenheim (Zorg). Er zou een beleidsaanpassing volgen, met het concrete aantal uren. Een jaar later zag Witzen er in die brief van de gemeente niets van terug.

“Ik snap het niet,” zegt Witzen. “Ik moet me aan de wet houden, waarom de gemeente niet?”

Witzen schakelde opnieuw advocaat Vermaat in. Met de rechterlijke uitspraak in de hand kreeg hij in de bezwaarprocedure bij de gemeente uiteraard opnieuw gelijk. Desondanks spreekt hij er schande van. “Amsterdamse burgers worden in het ootje genomen. Er is helemaal geen beleidsaanpassing geweest. Dat is minachting van een rechterlijk oordeel. Iedereen moet zich aan rechterlijke uitspraken houden, zeker een overheidsinstantie.”

Onrust

De gemeente erkent dat het beleid niet is gewijzigd, maar wijst daarvoor naar Den Haag. Minister Hugo de Jonge (VWS) komt met een wetswijziging waarin de rechterlijke uitspraak over de zaak Witzen is opgenomen. Die wetswijziging duurt echter sowieso nog tot volgend jaar.

Tot het zover is, wacht Amsterdam met aanpassing van het beleid, aldus Kukenheim. Een tussentijdse wijziging in Amsterdam zou tot onrust en onzekerheid leiden. Bovendien zijn negen van de tien Amsterdammers ­tevreden met de WMO-hulp in het huishouden, constateert Kukenheim.

Recht op duidelijkheid

Mensen als Witzen, die tot de wets­wijziging wél een concreet aantal schoonmaakuren willen horen, krijgen dat van de gemeente, aldus de wethouder. Al moeten ze daarvoor wel zelf aan de bel trekken.

De Amsterdamse Ombudsman vindt dat de gemeente in gebreke blijft. “De gemeente kan voorsorteren op die wet,” zegt Anne Martien van der Does. “Burgers hebben recht op duidelijkheid, en die is er nu niet. ­Terwijl dat op grond van de WMO kan, ook zonder wetswijziging.”

Ook advocaat Vermaat vindt dat Amsterdam ten onrechte naar Den Haag wijst. “In afwachting van een wetswijziging mag een gemeente ­altijd afwijken ten voordele van de burger, maar nooit ten nadele. Dat ­gebeurt nu wel. Witzen is er door de rechtszaak in schoonmaakuren op vooruitgegaan. Dat wordt andere ­Amsterdammers onthouden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden