'Amsterdam moest vader radicaliserende zoon waarschuwen'

De politie en gemeente Amsterdam hadden de vader van een minderjarige Syriëganger moeten informeren dat zijn zoon in beeld was wegens mogelijk radicaliseren.

De toen 16-jarige jongen wist in 2013 uit te reizen naar Syrië. Beeld afp
De toen 16-jarige jongen wist in 2013 uit te reizen naar Syrië.Beeld afp

Dat schrijven de Nationale en Amsterdamse ombudsman in een maandag verschenen rapport over een in 2015 in Syrië omgekomen jongen uit Nieuw-West.

De Amsterdamse jongen vertrok eind 2013 op 16-jarige leeftijd naar Syrië, iets wat zijn vader al vreesde. Hij uitte zijn vermoedens op 17 december 2013 via zijn huisarts bij de politie en gemeente.

De wijkagent en adviseurs van de gemeente bezochten daarna verschillende keren het Amsterdamse gezin. In deze gesprekken werd volgens de vader verteld dat 'het wel goed zou komen' en dat voorkomen zou worden dat zijn zoon zou uitreizen.

Bomaanslag
Dat bleek niet het geval. Op 26 december liep de jongen met ruzie weg, een dag later deed zijn vader aangifte bij de politie van vermissing. In januari 2015 hoorde de man dat zijn zoon was omgekomen bij een bomaanslag in Syrië.

De vader verwijt de gemeente en de politie dat zij niet hebben kunnen voorkomen dat de jongen heeft kunnen vertrekken en dat hij ook na de uitreis niet goed is geïnformeerd. Hij deed hierover zijn beklag bij de ombudsmannen.

Onvoldoende
Tijdens het onderzoek dat zij naar de zaak deden werd duidelijk dat de jongen al sinds september 2012 in beeld was omdat hij mogelijk zou kunnen radicaliseren. Zijn vader was hier echter niet van op de hoogte gesteld, wat volgens de ombudsmannen wel had moeten gebeuren. Ook was de informatievoorziening na het vertrek van de jongen onvoldoende.

Politie en gemeente zijn alleen niet verantwoordelijk dat de jongen heeft kunnen radicaliseren en uitreizen. 'Wanneer mensen echt willen uitreizen, is de kans groot dat zij daartoe op enig moment zullen overgaan,' aldus de ombudsmannen.

Op de meldingen over de radicalisering van de jongen is volgens hen 'voldoende adequaat' gereageerd, ook al heeft dat zijn vertrek niet kunnen voorkomen.

De ombudsmannen benadrukken dat de jongen een van de eerste Syriëgangers uit Amsterdam was. Het beleid is na zijn vertrek en dat van anderen verder aangescherpt.

Mediaverbod
De vader van de jongen beklaagde verder dat de gemeente beloofd had hem met zijn financiële problemen te helpen, op voorwaarde dat hij niet met de media zou praten. Volgens de ombudsmannen is dat niet aannemelijk.

De gemeente financierde de hulpverlening van de man en boden hem een bedrag van 2500 euro aan, maar dat was niet om hem het zwijgen op te leggen. Wel werd hem advies gegeven over de omgang met de media.

Lees ook: 47 Amsterdamse jongeren 'radicaliseren zorgwekkend'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden