Amsterdam minder in trek bij zoekers op Funda

Amsterdam, al jaren de populairste zoekbestemming op Funda, daalt in populariteit op de huizensite. ­Woningzoekenden zoeken er vaker naar een huis buiten de stad.

De populariteit van Amsterdam daalt bij huiszoekers Beeld ANP
De populariteit van Amsterdam daalt bij huiszoekersBeeld ANP

Het aantal zoek­opdrachten van ­Amsterdammers naar woningen in de stad blijven ongeveer gelijk, maar die van inwoners buiten de stad daalt fors. Dit blijkt uit een studie van Funda.

Jan Latten, hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en betrokken bij het onderzoek: "Mensen zoeken vaker in de omgeving, en ook in andere steden en gebieden van het land.

Absolute aantallen
Het aantal zoekopdrachten van ­Amsterdammers naar huizen in ­Amsterdam schommelt al tijden rond de 550.000 per kwartaal. Tussen ­begin 2017 en het derde kwartaal van dit jaar nam het aantal zoekopdrachten van Amsterdammers in het al­ge­meen echter toe van 3 tot 4 miljoen stuks.

Het aandeel zoekopdrachten vanuit Amsterdam daalde daarmee van 18,5 procent tot 13,5 procent. "Het zijn vooral andere steden dan Amsterdam die door de groeiende belangstelling van aspirant-kopers in populariteit stijgen."

De trend is beter zichtbaar bij de geïnteresseerden van buiten Amsterdam. Zij zoeken op Funda beduidend minder vaak Amsterdamse koophuizen: 571.075 zoekopdrachten begin 2017 (2,3 procent), tegen 447.028 zoekers (1,99 procent) in het derde kwartaal dit jaar.

Het totaal aantal zoek­pogingen voor Amsterdam daalde van 4,11 procent in het eerste kwartaal van 2017 tot 3,79 procent in het derde kwartaal van 2018.

Zowel het aantal zoekpogingen van buiten de gemeente Amsterdam als het totaal aantal zoekopdrachten naar huizen in de stad daalt dus ook in absolute aantallen.

Randstad breidt uit
Hoogleraar Latten denkt niet dat Amsterdam uit de gratie is. Zoekers wijken bij gebrek aan aanbod uit naar andere gebieden. Hij wijst er op dat het totaal aantal bezoeken op Funda nog toeneemt.

Oorzaak is volgens Latten de groei van de bevolking met 100.000 per jaar, waarvan circa 10 procent in Amsterdam. Recent onderzoek van hem toont aan dat de bevolkingsgroei in de eerste acht maanden van dit jaar doorzet.

Niet iedereen kan in de stad wonen, zegt Latten over Amsterdam, dat al jaren de populairste zoekbestemming is op Funda. "Dus wijkt het groeiend aantal Amsterdamse zoekers uit naar vooral Rotterdam, Utrecht, Amersfoort en Eindhoven. Eindhoven komt op als stad waar meer zoekers zich op richten die anders in Amsterdam zouden zoeken. De Randstad breidt uit tot Eindhoven."

Lees ook: Huizenprijzen 17 procent gestegen, maar plafond in zicht

550.000

Het aantal zoek­opdrachten van Amsterdammers naar huizen in de stad is al tijden rond de 550.000 per kwartaal

Jan Latten is UvA-hoogleraar sociale demografie en heeft meegewerkt aan het Funda-onderzoek Beeld .
Jan Latten is UvA-hoogleraar sociale demografie en heeft meegewerkt aan het Funda-onderzoekBeeld .

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden