Amsterdam meest diervriendelijke gemeente van 2019

Amsterdam is in de prijzen gevallen: zaterdag is de stad verkozen tot de diervriendelijkste gemeente van Nederland tijdens het Landelijk Congres Dierennoodhulp.

Medewerkers van de Dierenambulance bij de uitreiking van de diervriendelijkste gemeente van NederlandBeeld Dierenambulance

De tweede plek van de prijsuitreiking ging naar Zwolle en op drie eindigde de gemeente Rijswijk. Amsterdam is gekozen vanwege de aandacht voor bouwen zonder de natuur uit het oog te verliezen, het vastgestelde bijtprotocol (om het aantal incidenten met agressieve honden terug te dringen), de steun voor de wildopvang en de preventieve aanpak van dierenoverlast. Stichting DierenLot heeft de prijs uitgereikt aan de medewerkers van de afdeling Dierenwelzijn van de gemeente.

Trots 

Wethouder Laurens Ivens (Dierenwelzijn) is trots: “We hebben de afgelopen vijf jaar met zeer betrokken mensen gewerkt voor het dierenwelzijn in de stad. Ik wil ze allemaal hartelijk bedanken voor hun inzet: onze beleidsambtenaren, de stadsecologen en natuurlijk de talloze organisaties en vrijwilligers die bijvoorbeeld helpen met het opvangen en verzorgen van dieren.”

Amsterdam heeft sinds vijf jaar de Agenda Dieren waarin het dierenwelzijnsbeleid is vastgelegd. Ieder jaar wordt er twee miljoen euro vrijgemaakt voor subsidies en projecten voor het verbeteren van dierenwelzijn in de stad. Voor huisdieren is er bijvoorbeeld de regeling ‘Amsterdamse Dierenhulp Aan Minima’ waarmee meer dan tienduizend behandelingen zijn vergoed en huisdieren gratis gechipt zijn. 

Keurmerken en ondersteuning

Voor de wilde dieren doet de stad haar best het groen ecologischer te beheren en is er een handboek zodat bij bouw ruimte wordt gemaakt voor wilde dieren door groene daken of gevels, of nestkastjes. Daarnaast zijn er keurmerken uitgereikt aan diervriendelijke dierenwinkels en kregen kinderboerderijen ondersteuning bij het verbeteren van de dierenverblijven.

Vegetarische catering

Ook heeft Amsterdam succesvol gestreden tegen evenementen met dieren zoals levende kerststallen, reclame met dieren op straat en hondenshows. En de gemeente heeft vanaf volgend jaar diervriendelijk cateringbeleid: bij borrels, recepties, vergaderlunches en andere evenementen is vegetarisch eten de standaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden