Amsterdam Marathon kan één van de grootste worden

Start van de marathon in het Olympisch Stadion. ANP Beeld
Start van de marathon in het Olympisch Stadion. ANP

De Amsterdam Marathon is hard op weg om één van de grootste van Europa te worden. Het internationale sportevenement dat dit jaar op 16 oktober wordt gehouden is ook nu weer ontzettend populair. Op dit moment staan al 10.000 deelnemers ingeschreven op de diverse afstanden.

Organisator Le Champion verwacht dit jaar 33.00 deelnemers van over de hele wereld. Het doel om één van de grootste van Europa te worden komt daarmee steeds dichter bij. 'Het blijft koffiedik kijken, maar we naderen de 'grote drie' steeds dichter in de top tien', zegt Cees Pronk, projectmanager van de Amsterdam Marathon. In 2009 schreven 25.700 lopers zich in voor de Amsterdam Marathon, vorig jaar waren dat er 31.555.

Londen
'Berlijn, Parijs en Londen behoren tot de absolute top in Europa. Het lijkt ondenkbaar om de aantallen van Londen te halen, we moeten realistisch blijven. Maar het zou wel leuk zijn', vertelt Pronk. De organisator zegt dat de marathon van Amsterdam in Nederland al het grootste internationale evenement is. 'We dachten altijd dat de Vierdaagse van Nijmegen ons voorging, maar dit blijkt niet zo te zijn. Wij hebben het hoogste aantal buitenlandse inschrijvingen.'

Wereldstad
Le Champion sprak vorig jaar de ambitie uit om in 2014, 37.000 deelnemers aan de start te hebben op de marathon, de halve marathon en de acht kilometer. Uit het aantal inschrijvingen tot nu toe blijkt dat dit een reeël doel is. 'Hardlopers kiezen voor Amsterdam omdat het een wereldstad is, maar ook vanwege de start en finish in het Olympisch stadion en de stabiele organisatie. Wanneer deelnemers tevreden zijn gaan ze praten over hun ervaringen en dat leidt tot nieuwe inschrijvingen', aldus Pronk.

Groei
Opvallend is vooral de groei bij de buitenlandse deelnemers. Vorig jaar begin mei stonden 3.300 internationale deelnemers ingeschreven, op dit moment al bijna 5.000. Le Champion verwacht dat in totaal 12.500 buitenlanders uit 75 verschillende landen naar Amsterdam komen.

Daarnaast is er een opmerkelijke groei te zien bij de hele marathon. Stonden er vorig jaar begin mei bijna 3.700 marathonlopers ingeschreven, nu hebben al bijna 5.000 lopers voor de langste afstand gekozen. Op de hele marathon verwacht Le Champion 11.000 inschrijvingen voor de klassieke afstand. Daarmee is de Amsterdam Marathon veruit de grootste marathon van Nederland.

Kwaliteit
'Voor de halve marathon en de acht kilometer hebben we al een limiet ingesteld. Stel dat we in de toekomst naar een niveau van Londen toe groeien met 20- tot 25.000 deelnemers op de hele marathon dan zullen we met de gemeente om tafel moeten. Ik kan wel 'ja' zeggen op de vraag of Amsterdam zo'n grote marathon aankan, maar de infrastructuur moet het wel toelaten. We moeten in dat geval nadenken over een aantal situaties in het parcours. Daarnaast staat de veiligheid van deelnemers en inwoners van de stad bij ons voorop. Kwaliteit is het belangrijkst, het aantal deelnemers mag nooit ten koste gaan van het evenement', zegt Pronk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden