PlusPS

Amsterdam Magic Show wil de stad een beetje magischer maken

Tussen de peepshows en de coffeeshops op de Wallen organiseren goochelaars Fritz met een Z (32) en Alex Blackwood (40) de Amsterdam Magic Show. De stad kan namelijk wel een beetje magie gebruiken.

Maxime Smit
Alex Blackwood tijdens de Amsterdam Magic Show Beeld Mats van Soolingen
Alex Blackwood tijdens de Amsterdam Magic ShowBeeld Mats van Soolingen

Een interview met goochelaars. Dan kun je er donder op zeggen dat er iets geks gebeurt. "Hier, houd eens vast," zegt Alex Blackwood in een café op de Zeedijk. Het is het einde van het gesprek. Hij geeft een blanco memoblaadje. "Oké, geef maar weer terug." Blackwood zwaait met een stel soortgelijke blaadjes, draait ze om en ineens heeft hij in zijn hand een stapel briefjes van 50 euro. De memoblaadjes zijn verdwenen. "Moment. Ik ga even betalen."

Alex Blackwood en collega-goochelaar Fritz Alkemade - bij het publiek bekend als Fritz met een Z - richtten een jaar geleden de Amsterdam Magic Show op. Ze trokken in bij het Paleis van de Weemoed, een sympathiek theatertje midden op de Wallen, met zeventig stoelen. Er worden ook burlesqueshows gegeven.

Elke eerste dinsdag van de maand is het tijd voor magie. Fritz met een Z en Blackwood nodigen elke editie andere goochelaars uit om hun kunsten te laten zien. Vanavond hebben ze een gast uit Finland en een uit Ierland, toevallig het land waar Blackwood vandaan komt.

"Er was voorheen niets te doen op het gebied van goochelen in Amsterdam," zegt Alkemade. "Terwijl Nederlanders het traditioneel heel goed doen bij de wereldkampioenschappen," vult Blackwood aan. Hij somt op: Marcel 'Prince of Illusions' Kalisvaart, het duo Rob en Emiel en natuurlijk Hans Klok. Blackwood: "Hij is geweldig."

Amsterdam heeft ook een behoorlijke traditie op het gebied van goochelen. In het Centrum heeft een winkel gezeten waar je goocheltrucs kon kopen. Triks heette die, zegt Alkemade. En de wereldkampioenschappen werden hier meerdere keren georganiseerd. In 1955 bijvoorbeeld, toen de legendarische Nederlandse goochelaar Fred Kaps won.

Geesten
In het Paleis van de Weemoed heeft de jonge goochelaar Arthur Gerards een dame uit het publiek gehaald om hem te assisteren bij het oproepen van de doden. Gerards - hij is ook musicalacteur - vertelt het verhaal van de Amerikaanse zussen Kate en Maggie Fox. Zij leefden in het Amerika van de 19de eeuw en bewoonden een huis waar het spookte. Soms klonk er onverklaarbaar geklop in de woning of hoorden de zussen boven geluiden van schuivend meubilair.

Gerards laat zijn assistente willekeurig een pagina kiezen uit een boek dat in 2004 over de zusters is verschenen. Tussen twee krijtborden die de vrouw moet vasthouden verschijnt opeens diezelfde pagina, afgescheurd uit het boek. De geesten laten nog een andere, geschreven, boodschap achter op het krijtbord: de naam Vicky. "Is your name Vicky?" vraagt Gerards aan de vrouw uit het publiek. Het klopt, uiteraard.

Ongeveer de helft van de toeschouwers van de Magic Show bestaat uit toeristen. De rest is Nederlands, schat Blackwood. "Dat is ook goed zo. We willen er niet alleen voor toeristen zijn. We zijn een alternatief voor iedereen die iets anders in de binnenstad wil zien dan de coffeeshops en de Wallen."

De show is wel altijd in het Engels. Dat maakt het mogelijk veel internationale gastoptredens naar Nederland te halen, want de goochelwereld is een hechte club, waarin iedereen elkaar kent. De Ier Davey McAuley kan een opgeblazen ballon via zijn neus door zijn mond naar buiten trekken ("Het intellectuele gedeelte van de show is nu voorbij"). De specialiteit van de Finse Jose Ahonen ligt bij mind tricks.

De Paroolverslaggever mag bij die laatste assisteren. Ahonen doet een soort hypnosesessie waarbij hij aankondigt dat zijn slachtoffer erna niet meer kan lezen. Daarna houdt hij een blad onder de neus. Er staat heel even 'Amsterdam' op, maar de letters verdwijnen en worden vervangen door andere. 'Obloobmbr' staat er opeens. Bij een tweede en derde blad gebeurt iets soortgelijks en verschijnen onzinwoorden. Ahonen houdt het blad op voor het publiek en er staat weer gewoon 'Amsterdam', 'magic show' en 'thank you!'.

Er valt werkelijk geen chocola van te maken.

Participatie
"Goochelen is een van de weinige dingen waarbij je als toeschouwer niet begrijpt hoe het zit," zegt Alkemade, als hem wordt gevraagd naar zijn voorliefde voor de magie. "Het maakt je weer een achtjarige die niet weet hoe het lichtknopje werkt. Dat is het mooie, want we leven in een maatschappij waarin je alles wat je wilt weten zo kunt opzoeken."

Fritz Alkemade, in de goochelscene bekend als Fritz met een Z Beeld Mats van Soolingen
Fritz Alkemade, in de goochelscene bekend als Fritz met een ZBeeld Mats van Soolingen
Quintus de Paarse Goochelaar kan, onder andere, eieren op magische wijze in en uit een zakje laten verdwijnen Beeld Mats van Soolingen
Quintus de Paarse Goochelaar kan, onder andere, eieren op magische wijze in en uit een zakje laten verdwijnenBeeld Mats van Soolingen

Alkemade is al sinds zijn vijftiende professioneel bezig met goochelen. Hij is in te huren voor feesten en partijen en reist heel de wereld rond om op te treden. In het dagelijks leven is hij rustig, maar op het podium gaat zijn 'magic switch' aan, zoals een vriend het eens noemde. Hij is in het avondprogramma - hij praat de acts aan elkaar - inderdaad een stuk drukker dan tijdens een eerder gesprek.

Alex Blackwood legde een minder traditioneel pad af. Tot en met zijn 36ste had hij een goede baan in de IT-sector, hij richtte een telecombedrijf op en werkte voor Shell en Deutsche Telekom. Psychologie en goochelen vond hij altijd al interessant en op een zekere dag besloot hij er zijn werk van te maken.

Sinds acht jaar is hij fulltime goochelaar. Hij houdt van het onvoorspelbare van het vak. "Normaal loop je naar je auto, je gaat naar kantoor, je haalt koffie. Magie vraagt wat van je. Het verbaast. Op een leuke manier."

De show is erg van de participatie. Wie vooraan zit, wordt gegarandeerd het podium opgesleept. Quintus de Paarse Goochelaar (hij draagt altijd paars) is daarbij de enige goochelaar die niet praat, maar een mimeachtige act heeft. Hij spietst een door een man uit het publiek gekozen kaart blind aan een breinaald en laat samen met een vrouw een ei in en uit een zakje verdwijnen.

De aanpak van de Magic Show heeft succes, want de show is regelmatig volgeboekt. "Helemaal in het begin moesten we het steeds een beetje met vrienden opvullen," zegt Alkemade. Blackwood: "Maar vandaag hebben we een wachtlijst van twintig man."

Magische kip
Volgens Alkemade is het simpelweg een goede tijd voor goochelen. The Illusionists, die meerdere acts in één programma combineren, stonden begin dit jaar in een uitverkochte Afas Live. Op televisie doen goochelaars zoals Dynamo en Derren Brown het goed.

De mannen van de Amsterdam Magic Show hebben het voornemen Amsterdam weer op de kaart te zetten als stad van de magie. "We hopen dat er een tijd komt dat het publiek speciaal naar Amsterdam komt voor magie en niet voor de wiet," zegt Blackwood. De line-up voor de eerstvolgende show belooft al veel goeds: dan komt er een kip die gedachten kan lezen.

De volgende show is dinsdag 5/9, Paleis van de Weemoed.
20/9 is er ook een show in Boom Chicago

De Ierse goochelaar Davey McAuley op het podium van het Paleis van de Weemoed Beeld Mats van Soolingen
De Ierse goochelaar Davey McAuley op het podium van het Paleis van de WeemoedBeeld Mats van Soolingen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden