Amsterdam maakt zich op voor Gay Pride

De roze gemeenschap maakt zich op voor de Gay Pride 2013. Zaterdag begint de themaweek met een receptie voor bijna 300 genodigden en de eerste feesten om op te warmen. Met talloze evenementen, exposities en culturele en sportieve manifestaties wordt in de dagen daarna toegewerkt naar het hoogtepunt op zaterdag 3 augustus, de jaarlijkse botenparade op de Amsterdamse grachten.

Archieffoto. Toeschouwers wachten in een appartement langs de Prinsengracht op de start van de botenparade van de Gay Pride Beeld anp
Archieffoto. Toeschouwers wachten in een appartement langs de Prinsengracht op de start van de botenparade van de Gay PrideBeeld anp

Tijdens het 9 dagen durende festival is er voor elk wat wils. Het programma is onderverdeeld in onder meer party pride, lesbian pride, bi pride, youth pride, grey pride, fetish pride en sports pride. Hoogtepunten zijn de sportdag op vrijdag 2 augustus en de Pride Walk op donderdag 1 augustus. Dit is een wandeling van het Mercatorplein naar het Homomonument waarbij iedereen mag aansluiten. Op de eindbestemming wacht de wandelaars het eerste straatfeest.

Het thema van de Gay Pride dit jaar is Reflect. Homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders (LHBT's) in Nederland kunnen stilstaan bij hun vrijheid die ze eigen land hebben verworven. 'Zonder daarbij uit het oog te verliezen dat het voor veel scholieren vooralsnog verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen, omdat scholen nog altijd geen veilige omgeving zijn'', tekent directeur Irene Hemelaar van de organiserende stichting ProGay daarbij aan. 'En perfect is Nederland niet met een achtste plek in een ranglijst van Europese landen als het gaat om gelijke rechten en acceptatie van LHBT's.'

Voetbalboot
Zaterdag 3 augustus varen er voor de 18e maal 80 uitbundig versierde boten door de Amsterdamse grachten. Voor het eerst in de geschiedenis doet de KNVB mee met een voetbalboot. Aan boord staan onder anderen bondscoach Louis van Gaal, bondsvoorzitter Michael van Praag, trainers en spelers.

Human Rights Watch en Hivos doen mee in een boot die vaart onder de vlag van hun campagne Wanted for Love. Aan boord bevinden zich meer dan 10 Afrikaanse activisten die met voormalig Kamerlid Boris Dittrich van Human Rights Watch aandacht vragen voor de moeilijke positie van LHBT's in Afrika. In drie Afrikaanse landen staat op homoseksualiteit de doodstraf en in meer dan 38 Afrikaanse landen is het bij wet verboden. 'Wereldwijd is homoseksualiteit in 76 landen strafbaar en in 5 landen riskeren mensen de doodstraf', zegt Dittrich.

Een van de ambassadrices van de Amsterdam Gay Pride is zangeres Raffaëlla Paton. De biseksuele zangeres zal haar single I Am Proud ten gehore brengen tijdens de botenparade en op een van de vele buitenpodia. De AVRO en AT5 registreren de botenparade voor televisie en YouTube.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden