Amsterdam maakt zich geen zorgen over Roma-hooligans

De politie in Rome vreest dat hooligans van AS Roma in Amsterdam en Rotterdam uit zijn op wraak voor de vernielingen die de aanhang van Feyenoord in Rome heeft aangericht. De Amsterdamse politie had vanmorgen geen aanwijzingen dat er rellen zijn te verwachten.

Paul Vugts
Supporters van AS Roma tijdens de competitiewedstrijd tegen Palermo, op 27 januari van dit jaar. Beeld anp
Supporters van AS Roma tijdens de competitiewedstrijd tegen Palermo, op 27 januari van dit jaar.Beeld anp

'Op dit moment lijkt het erop dat er in de media meer gebeurt dan in het echt,' zegt een woordvoerder van de Amsterdamse politie. 'Maar goed, dat beeld kan van uur tot uur veranderen. We houden het voortdurend in de gaten. Onze inzet laten we van de informatie afhangen. We hebben voldoende troepen achter de hand.'

De opkomst bij de betoging voor de Nederlandse ambassade in Rome was dinsdagavond laag. Tussen de vijf en tien betogers zijn bij regenachtig weer naar de diplomatieke vertegenwoordiging gekomen om te protesteren tegen het wangedrag van supporters van Feyenoord vorige week.

De politie heeft volop contact met de Italiaanse collega's. 'Daarnaast hebben we online en offline eigen lijntjes.' Het korps heeft in deze gevallen een Hoofd Informatie die 'via vele trucjes' moet achterhalen of er groepen hooligans op komst zijn.

Het stadhuis heeft volgens een woordvoerder evenmin 'informatie waarover we ons zorgen maken'.

Ultra's
Onder de 2400 supporters van AS Roma die naar de returnwedstrijd tegen Feyenoord in de Rotterdamse Kuip komen, donderdag, zijn volgens de Italiaanse politie verscheidene 'radicale groepen' uit de harde kern. De Italiaanse politie probeert die beruchte 'ultra's' te volgen.

Het ligt voor de hand dat supporters die eerder komen, per trein of via Schiphol, Amsterdam aandoen voordat ze naar Rotterdam reizen. Dat is bij internationale wedstrijden van clubs uit andere Nederlandse steden gebruikelijk. Wel lijkt het erop dat de meeste fans op Rotterdam vliegen, en alleen kleinere groepen op Amsterdam.

Afgelegen plek
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam bereidt een noodbevel voor. Daarmee kan de politie doen wat zij nodig acht om de rust te handhaven of te herstellen, zoals 'preventief ophouden' van groepen supporters. Die kunnen dan bijvoorbeeld op een afgelegen plek worden vastgehouden, ook als ze nog geen misdrijf hebben gepleegd.

Burgemeester Eberhard van der Laan zag vanmorgen nog geen aanleiding een noodbevel voor Amsterdam uit te vaardigen. Dat is alsnog in een uur te regelen als dat nodig mocht zijn. In voor hooligans aantrekkelijke delen van de (binnen)stad mag de politie preventief fouilleren.

De A1 van Ajax speelt vanavond om half zeven op sportpark De Toekomst tegen de jeugd van AS Roma. Dat zou een trekpleister kunnen zijn voor vroege Italiaanse fans (en hooligans), maar ook over de komst van groepen naar die wedstrijd was vanmorgen nog geen verontrustende informatie binnengekomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden